Chiara in Asten

In het West-Brabantse Oudenbosch vonden de Brabantse Kampioenschappen cross plaats. De meisjes pupillen A liepen 1335 meter verdeeld over 2 ronden. Vanaf de zeer smalle start liet Anouk er geen gras over groeien en nam meteen de leiding. Bij de eerste doorkomst had ze al een voorsprong van 15 meter opgebouwd. In de laatste ronde werd die verder uitgebouwd naar maar liefst 20 seconden en maakte ze haar favorietenrol waar.

Het ATH-kampement bij de Jaspercross in Asten was dit jaar wegens groei van een rijstveldje niet in de “vaste” bocht opgeslagen. Er was uitgeweken naar het middenterrein van de wedstrijdronde in de Polderse bossen. Van daaruit was het wedstrijdverloop bijzonder goed te volgen. Bij de mannen korte cross, 4000m, werd door Niels voorzichtig gestart om eerst zijn kuit te testen. Toen deze zich goed hield versnelde hij in de heuvels waardoor hij in vierde positie kwam te lopen. In de tweede ronde viel de nummer 3 terug en nadat deze was gepasseerd werd het gat groot genoeg om hem in de eindsprint voor te blijven, wat op het podium met een kersenvlaai beloond werd. De jeugd was hem hier dankbaar voor. Achter Niels draaide Daan zijn ronden totdat hij zich behoorlijk begon te irriteren aan de loper achter hem die de loper voor hem aan het coachen was. Daan besloot de benen te nemen en liep weg bij deze twee. Mede door deze versnelling kwam hij als 11e over de finish. Ruud had na twee ronden nog precies genoeg over om op het laatste rechte eind een versnelling te plaatsen en een positie door te schuiven. Attila deelde zoals altijd high fives uit aan al zijn fans langs de kant, het worden er steeds meer.

B-junior Mike liep tegelijk met de mannen, ook 4000 meter. Vandaag liet Mike zien dat hij, als korte-baanafstanden-man ook deze lange crossafstand goed aan kan. Verrassend kwam hij na een ronde op een zesde plaats door, vóór jongens waar hij aan het begin van het cross-seizoen nog ver achter liep. In de tweede ronde gaf hij geen krimp en werd het verschil alleen maar groter.

De afzetlinten werden verhangen naar rondjes van 1000 meter. Voor C-junior Timo lagen er drie te wachten. Na een paar honderd meter was er een kopgroepje waarin naar elkaar gekeken werd. Toen de latere winnaar het welletjes vond en begon te lopen, viel de groep uit elkaar. Timo kwam in tweede positie te lopen. Terwijl de leider zijn voorsprong uitbouwde werd ook het verschil tussen Timo en de rest van het veld steeds groter. Er vielen gaten van een halve minuut tussen de jongens. Met zijn tweede plaats van vandaag kan de eindoverwinning in het eindklassement Timo niet meer ontgaan. D-junior Abel liep een rondje minder dan de C-junioren. Ondanks dat het aanvangstempo niet zo heel hoog lag was er toch al vrij snel een kopgroepje van zes jongens. Abel liep zich in te houden in dat groepje. Dat bleek toen hij na 700 meter heuvelaf het tempo omhoog gooide en alleen Meisen van Caesar mee kon. Abel hield het tempo hoog waardoor 500 meter later ook Meisen een aantal meters prijs moest geven. Een paar meters werden er meer, met een ruime voorsprong kon Abel, ondanks nog een terugkompoging van Meisen, onbedreigd naar de overwinning lopen.

De D-meisjes liepen eerst een kleine ronde van 600 en daarna nog een ronde van 1000m. Kort na de start probeerde Claire aan te sluiten bij de twee koploopsters. Deze gingen iets te hard, van achteruit kwam Woldemesekel opzetten waarbij Claire aansluiting vond. In de grote ronde moest Claire ook haar laten gaan. Het verschil met de vijfde loopster was zo groot dat die voor Claire geen bedreiging meer vormde. Voor Claire een houten medaille die de ondankbare vierde plaats iets verzacht.

De A- en B-pupillen hadden 2 rondjes van 600 meter op het programma staan, de C-pupillen 2 van 500 meter.

Bij de jongens A-pupillen kon Jorg aanhaken bij de derde loper in de wedstrijd. Hij bleef dit anderhalve ronde goed volhouden maar langzaamaan moest Jorg een aantal meters toegeven. Het aantal meters groeide waardoor Jorg weer een houten medaille (voor zijn vierde plaats) rijker werd. Pepijn deelde vandaag zijn wedstrijd een heel stuk beter in dan in de voorgaande crossen. Adam kwam Pepijn voorbij maar hij sloot bij Adam aan. Ook Tim kwam van achteruit naar zijn clubgenoten gelopen. Net als in de voorgaande crossen liep Adam een betere tweede helft. Tim moest door Adam’s tempo weer loslaten, ook Pepijn raakte een aantal meters achterop. Op het laatste slingerpad zette Pepijn nog eens flink aan en passeerde behalve Adam ook nog een groepje andere jongens. Omdat Adam probeerde aan te pikken sleepte Pepijn ook Adam mee. Kort na elkaar kwamen ze, Pepijn (18) en Adam (19) over de eindstreep. Ook al moest Tim iets terrein prijsgeven, ook hij finishte als 25eruim binnen de eerste helft. Bij de meisjes ging het hard waardoor er al vrij snel een uit elkaar getrokken lint ontstond. Sofie ging op een vijfde plaats in de achtervolging, een paar plaatsen daarachter liep Lieve. Sofie kon niet dichterbij komen totdat ze op het laatste slingerpad kwam en de aanval inzette. Maar haar concurrente Jans gaf zich niet gewonnen en gooide ook haar tempo omhoog en hield Sofie achter zich. Het verschil op de finish was klein. Lieve was ondertussen doorgeschoven van plaats zeven naar vijf en was daarmee weer een van de snelste eerstejaars. Chiara sloot bij een groepje van vijf aan en werkte zich daaruit los. Verder op in de ronde zag ze de meisjes een voor een weer voorbij komen. Bij de B-pupillen kwam Kevin op een tiende plaats voorbij zijn supporters in het bos. Uit het zicht van iedereen was hij drie plaatsen opgeschoven. Maar de meters begonnen voor hem te tellen waardoor hij weer enkele posities in moest leveren. Op het laatste stuk richting finish kon hij zijn tempo nog opschroeven en kwam nog heel dicht bij voor hem lopende jongens. De C- en mini-pupillen liepen samen waardoor het soms moeilijk te volgen was. Zeker omdat niet alle kleuren stickers op de juiste startnummers waren geplakt. Na zijn overwinning in Roermond had Aron weer zijn zinnen gezet op een podiumplaats. In de groep deelnemers schoof hij regelmatig een plekje door naar voren. Het werd duidelijk dat hij na anderhalve ronde op een podiumplaats liep. Op het podium kreeg hij de bronzen medaille omgehangen, maar later bleek in de uitslag dat de winnaar een B-pupil is waardoor Aron als tweede C-pupil gefinisht is. Sofia had aansluiting bij twee andere kinderen totdat ze viel en ze de anderen moest laten gaan. Maar aan de finish wachtte ook voor haar een herinneringsmedaille.

Het aantal behaalde podiumplaatsen sinds de oprichting komt na vandaag op 992. Wanneer en wie de 1000e gaat halen wordt spannend, zeker omdat er een pool over is opgezet.

De uitslagen vind je hier (Asten) en hier (Oudenbosch)