Anouk oppermachtig in Soest 2018

Anouk oppermachtig in Soest 2018

Als crossliefhebber ben je op Oudjaarsdag vanzelfsprekend in het duingebied van Soest te vinden. In en rond het losse zand van de “Lange Duinen” vindt dan een van de zwaarste en mooiste crossen van Nederland plaats, de Sylvestercross. Het kenmerk van deze cross is het losse duinzand waarin gestart en (bergop) gefinisht wordt. Bovendien maakt de Sylvestercross deel uit van het nationale crosscircuit dus is sterke tegenstand verzekerd. De CD-junioren liepen een ronde van 2000 en pupillen 1200 meter onder milde weersomstandigheden.

Bij de A-pupillen meisjes rekende Anouk met alle deelnemers en elementen af. Na het verlaten van het startstuk bij het ingaan van het bosrondje vormde zich al direct een kopgroepje van drie meisjes waaronder Anouk. In het bos plaatste Anouk een versnelling waarop de directe concurrentes geen antwoord hadden. Haar supporters zagen Anouk dan ook als eerste met een kleine voorsprong het bos uit komen. Richting finish liep haar voorsprong op de Rotterdamse van Gils op tot maar liefst acht seconden, nummer drie lag zelfs 27 seconden achter. Achter Anouk ging Sofie in de achtervolgende groep van zo’n tien meisjes het bos in. Daar viel de groep uit elkaar en werd het een lint van meisjes op enkele meters van elkaar. Knokkend voor iedere plek in het losse zand kwam Sofie als 11e over de finish. Bij het zien van zoveel zand bij aankomst had A-pupil Jorg nog even de hoop dat hij vandaag mocht gaan verspringen. Daarvoor moet hij echter nog een paar weken wachten dan gaan voor hem de deuren van de indoorhal in Gent open. Maar Jorg liet zien dat hij ook in los zand kan lopen, hij meldde zich vooraan bij het ingaan van de bosronde. Daar werden zoals verwacht de verschillen gemaakt en viel de groep uit elkaar. Jorg kwam in een achtervolgend groepje van vijf terecht. Toen het losse zand weer in zicht kwam rekende Jorg af met zijn directe concurrenten om als 12e te finishen.

Abel zette bij de D-junioren zijn goede wedstrijdenreeks van de laatste weken voort. Ook hij meldde zich bij het verlaten van het startstuk vooraan in het wedstrijdveld en bleef goed meelopen. Dat je in dit sterke deelnemersveld als eerstejaars uiteindelijk toe moet geven is logisch. Hij viel net buiten de top tien maar zette als tweede eerstejaars een zeer knappe prestatie neer. Voor een niet helemaal fitte Timo was het bij aankomst in Soest nog niet zeker of hij zou starten. Maar na de warming-up gaf hij aan toch te willen lopen. Hem werd het wel extra moeilijk gemaakt toen bij de start de jongen voor hem tegen een boom aanliep en viel waardoor Timo in moest houden en achterop raakte. In de relatief korte ronde moest hij in de achtervolging wat in dit deelnemersveld niet meevalt. Als niet helemaal fitte eerstejaars eindigde hij daarna toch nog op een 29e plaats van de 67 deelnemers.

De dag voor Soest was in Oirschot de traditionele Auwjoarscross waar Niels en Mike aan de start stonden van de mannen korte cross (2100m). Het vrij vlakke parcours en de korte afstand zorgden voor een hoog tempo. Mike, had vanwege de afstand voor de korte cross gekozen, vond in de wedstrijd aansluiting bij een groepje (tegelijk gestarte) vrouwen. Op de finishlijn was er na twee rondjes qua positie niks veranderd, als 11e passeerde hij de finishlijn maar werd als 4e vrouw geklasseerd? De drie podiumplaatsen waren al vrij vroeg in de wedstrijd vergeven. Achter de twee leiders liep Niels al snel op een derde plaats met een groot gat achter zich. Op het moment dat Niels in de tweede ronde het gat op zijn voorgangers iets kleiner zag worden, begonnen de twee leiders met elkaar te sprinten om de overwinning. Achter deze twee kwam Niels als derde over de eindstreep en kon zijn startnummer traditiegetrouw om gaan ruilen voor een oliebol.

De uitslagen vind je hier en hier.