Groepsfoto cross Weert 2018

Het weekend voorafgaand aan het cross-seizoen werd de AtH-jeugd getrakteerd op een cross-clinic van Gijs Jacobs in Nijmegen. Verschillende “cross-technieken” kwamen tijdens de afwisselende clinic aan bod. Gijs liet de jeugd niet alleen kennismaken met zijn jarenlange ervaring maar bracht ook zijn enthousiasme voor de cross over. Na afloop was dan ook vaak: ‘Ik heb zin om te crossen” te horen.

Traditioneel werd het cross-seizoen door AtH geopend bij de IJzeren Man cross in Weert, tevens eerste wedstrijd van de Limbracompetitie. Deze competitie bestaat uit 9 wedstrijden in Zuid-Oost Brabant en Noord-Limburg. In tegenstelling tot vorige jaren stond er een koude wind in Weert. De mannen korte cross gingen van start voor 4315 meter. Na zijn mooie baanseizoen had Niels verwachtingen voor de crossen, vandaag kwam het er nog niet uit. Het voelde niet optimaal maar toch was hij op de drie rondjes bijna een minuut sneller dan vorig jaar. Daan heeft na zijn sabbatical de trainingen hervat maar de eerste cross kwam net iets te vroeg. Toch viel zijn verloren tijd (40 seconden) op 2 jaar geleden nog mee. Ruud had zich beter voorbereid: maar liefst 2 minuten sneller dan vorig jaar op hetzelfde parcours. Daarachter liep Attila even hard als Ruud vorig jaar. In dezelfde wedstrijd kreeg Mike, na zijn overgang van de C naar B-junioren, ook 4315 meters voor zijn voeten. Omdat Mike van het kortere werk is, was het advies om heel rustig te beginnen. Hij sloeg het advies niet in de wind maar bouwde zijn wedstrijd keurig op. Voor Mike de uitdaging om volgende wedstrijd een paar plaatsen op te schuiven.

Ook voor Timo, dit jaar C-junior stond er een langere afstand op het programma. Hij bewees vandaag dat de 2900 meter voor hem geen probleem is. Te vroeg in de wedstrijd liet Timo zijn concurrenten weglopen, het verschil wat snel gemaakt was, bleef even groot. Met nog 400 meter te gaan ging hij nog in de achtervolging en wist nog een concurrent te achterhalen. Op de finish bedroeg het verschil met de derde plaats slechts 4 seconden. Zijn beloning was de eerste houten medaille van dit seizoen en de wetenschap dat een podiumplaats geen onhaalbare plaats is. Daarachter maakte Tariq zijn crossdebuut. Hij kon achteraan bij een groepje aanhaken en begon tijdens de tweede ronde aan een inhaalrace. Maar liefst vijf jongens passeerde hij waarmee hij in totaal tien jongens achter zich liet. Ook Abel is overgegaan naar een hogere leeftijdscategorie. Hij ging bij de D-junioren te afwachtend van start waardoor de kop van het veld al te snel te ver weg liep. In de tweede ronde ging Abel nog op jacht maar het gat was te groot. Ook voor Abel was er een houten medaille met de wetenschap dat die wel in een andere kleur kan veranderen. Cas deelde zijn race verstandig in, vond zijn plekje in het veld waar hij met een aantal jongens mee kon lopen. Met nog 300 meter te gaan kwam er een flinke versnelling waardoor hij nog enkele jongens passeerde. Claire was vandaag het enige AtH-D-meisje aan de start. Claire ging goed mee in het veld maar moest in de bosronde iets terrein prijsgeven waardoor ze alleen kwam te lopen. Op een keurige 7e plek kwam ze over de finishlijn.

De pupillen A en B liepen allemaal 2 rondjes samen goed voor 1145 meter. Bij de jongens A-pupillen lag de koploper al snel los, gevolgd door een groepje achtervolgers waar Jorg deel van uitmaakte. Jorg probeerde het gat dicht te lopen maar dat lukte niet. Het groepje bleef bij elkaar totdat er eentje wegsprong en de groep uit elkaar trok. Jorg kwam op een vierde plaats te lopen die hij vast kon houden en kreeg daarom na de finish ook een houten medaille omgehangen. Joël wist bij zijn crossdebuut het tempo goed in te schatten. Ondanks dat hij voortvarend van start ging viel hij niet terug. Tijdens de wedstrijd sloot zijn nieuwe clubgenoot Casper zich, van achteruit, bij hem aan. Er ontstond een groepje wat sprintend door het losse zand op de finish af stormde. Joël kwam als 18e en Casper als 20e over de finish voor beiden een knappe debuutprestatie. De klok was van slag, de tijden tussen de gefinishte jongens liggen te ver uit elkaar, kort na deze groep werkte de tijdwaarneming helemaal niet meer. Achter deze twee “nieuwkomers” liepen onze “oud-B-pupillen” die over zijn gegaan naar de A-pupillen. Tim en Pepijn gingen samen het bos in, net voor Casper, gevolgd door een rustig gestarte Adam. Terwijl Casper naar voren schoof, moest Pepijn terrein prijsgeven waardoor hij wat plaatsen verloor. Tim bleef goed doorlopen, hij kwam 6 plaatsen na Casper binnen. Adam kreeg Pepijn in het vizier en kwam achterop gelopen. Net na elkaar kwamen ze over de finish, Pepijn als 33e en Adam als 34e. In deze categorie kwamen 59 jongens over de finish. Bij de oudste meisjes pupillen moest Anouk meteen in de aanval. Door de Belgische deelname werd er hard gestart, Anouk kreeg geen aansluiting bij de koploopster maar ging wel als tweede de laatste ronde in. Ze werd op korte afstand gevolgd door de concurrentie; met nog 250 meter te gaan sloten er twee meisjes aan. Meteen daarna moesten ze een bocht om en liet Anouk zien hoe je bochten neemt. Ze had meteen een paar meter te pakken maar moest wel flink doorlopen om haar tweede plaats veilig te stellen. Sofie had al vrij snel in de wedstrijd haar positie te pakken, kon net niet aanpikken bij de loopsters voor haar waardoor ze alleen kwam te lopen. Eerstejaars A-pupil Lieve weerde zich goed in het grote veld, maar nam zelf geen genoegen met haar positie. In het laatste gedeelte van de tweede ronde tot aan de finish was ze in een fel gevecht gewikkeld. Op een mooie 13e positie passeerde ze de finish en was de snelste eerstejaars A-pupil vandaag. Het vierde AtH-meisje in deze categorie, Chiara maakte haar wedstrijddebuut. Heel soepel lopend kon ze aansluiten bij een groepje meisjes die ze in het laatste gedeelte van de tweede ronde moest laten gaan. Dat deed niks af aan haar enthousiasme. Ook bij de B-pupillen maakte Kevin voor het eerst kennis met een crossparcours. Plan was om rustig te beginnen en dan proberen naar voren te komen. Met de start kon hij zich inhouden, kort daarna begon hij zelfverzekerd jongens in te halen. Ook op het laatste stuk in het losse zand wist hij nog een jongen te passeren en kwam op een keurige zesde plaats over de finish. Helaas heeft de jury hem gemist maar gelukkig hebben wij de foto’s nog.

De allerjongste jongens en meisjes liepen samen een rondje van 800 meter. C-pupil Aron was behoudend gestart maar toen zijn supporters zich lieten horen schoot hij in een hoog tempo naar voren naar een vierde plaats wat ook voor hem een houten medaille betekende. Dat wordt timmeren Henkie….. Na alle debutanten vandaag liep ook in deze categorie Sofia haar eerste wedstrijd. Met veel plezier liep zij het rondje en genoot van alle aanmoedigingen maar zeker ook van de herinneringsmedaille.