Dinand sprint in Neerpelt

Dinand sprint in Neerpelt

Het tweede weekend van april werd, sportief gezien, op vrijdag door Thijs geopend tijdens de Avondwedstrijd in Veldhoven. Bij zijn eerste wedstrijd en 1000m van dit seizoen dook hij meteen onder de 2.50 grens, de grens van 5 meter wist hij bij ver net niet te halen. Op zaterdag kwam Anouk als eerste over de finishlijn op de door papa Ruud zo geliefde Coolsingel. Daar was de finish van de 1 km kidsrun van de Marathon van Rotterdam. En you never walk alone in Rotterdam, ook Anouk niet, ze liet maar liefst 641 leeftijdsgenootjes achter zich.

Op zondag ging de geplande jeugdwedstrijd in Waalwijk niet door maar onze zuiderburen brachten uitkomst. Op de zonnige baan in Neerpelt waren er meerkampen voor de D-junioren en pupillen. Na de gebruikelijke inkom betaald te hebben zaten we voor een dubbeltje op de eerste rang. Heerlijk weer en een kindvriendelijke organisatie maar waarbij niet getornd werd aan de atletiekregels zorgden voor de rest.

De oudste categorie vandaag waren de miniemen Ian en Dinand, onze D-junioren, die een vijfkamp voor hun kiezen kregen. Voor Dinand die al een half jaar groeipijnproblemen heeft lijkt het dubbeltje de goede kant op te rollen. Vandaag kon hij zijn meerkamp zonder problemen draaien wat voor hem de grootst haalbare winst was. In het totale veld haalde hij als eerstejaars een verdienstelijke 11e plaats. Bij kogel kreeg hij voor het eerst te maken met de 3 kg kogel en met 6.30 waren de eerste punten binnen, daarna volgde het totaal nieuwe onderdeel speer wat afgesloten werd met een behoorlijke prestatie. De sprint werd door de overgang naar de junioren 20 meter langer. De neergezette tijd is een mooie richttijd om binnenkort te verbeteren. Met zijn eerdere knieproblemen in het achterhoofd werd het lastig om hoog te springen maar hij sloeg zich er door heen. Bij de afsluitende 1000m, normaal een van zijn favoriete onderdelen, gooide zijn huidige conditie roet in het eten. Maar vijf onderdelen draaien in een tijdsbestek van 3 uur zonder pijn was vandaag het belangrijkste. Ian kreeg de kogel niet verder weg dan vorig jaar, wel landde de speer in de buurt van zijn PR. Op de 80m sprint was hij de snelste in zijn serie. Met zijn 11.72 scoorde hij veel punten voor zijn meerkamptotaal. Ook het hoogspringen tikte met 1.30 aardig aan. Helaas kwam hij bij de 1000m niet over de finish waardoor hij in het klassement op een 19e plaats bleef steken.

De jongens en meisjes A/pupillen draaiden een vierkamp: 60m, 1000m, ver en discus. Ondanks dat hij eerstejaars A-pupil is vinden we Abel als 3 e terug in het eindklassement, slechts vier punten achter de nummer 2. Vier punten betekent 2 cm bij ver wat voor Abel vandaag moeilijk was. A-pupillen moeten in België al vanaf de balk springen wat de prestatie altijd drukt. Met zijn derde plaats op de 60m in 9.78 haalde hij flink wat punten binnen. Nieuw was voor hem het discuswerpen als onderdeel, in België wordt dit ook al door pupillen gedaan. Zijn 12.58 betekende wederom een derde plaats. Even leek hij het laatste onderdeel de 1000m te gaan winnen. Hij kon goed in het spoor van koploper Lambrechts blijven toen die het tempo liet zakken nam Abel over en leek de wedstrijd beslist. Maar Lambrechts kwam na de laatste bocht terug en zette de sprint in die in eerste instantie door Abel afgeslagen werd. Bij de volgende aanval was de energiepot van Abel leeg en moest hij genoegen nemen met een tweede plaats maar wel weer een tijd onder de 3.30 en veel punten voor zijn meerkamp.

Bij de even oude meisjes rolde voor zowel Claire, als Maebh, Marta en Sanne het dubbeltje deze middag de goede kant op. Discus was het eerste onderdeel. Marta had hierop haar zinnen gezet om haar eigen clubrecord te verbeteren. Ze liet de discus precies 50cm verder dan haar oude record landen, de nieuwe afstand van 10.91 gaat de AtH-boeken in. Voor Claire was dit een nieuw onderdeel maar ze wierp meteen meer dan 10 meter. Maebh en Sanne hadden iets meer moeite met de discus. Vijf volle series op de 60m sprint waarbij Sanne voor AtH het spits af mocht bijten, en ze de toon zette. Sanne liep naar een nieuw PR wat ook Claire en Marta in de serie na haar deden. In de laatste serie werd hard gelopen en werd Maebh meegetrokken. Resultaat: 9.44, een blije Maebh en een verbetering van haar eigen clubrecord. Bij het verspringen is Maebh een beetje wisselvallig en vandaag rolde het dubbeltje voor haar de verkeerde kant op. Niet voor Claire die heel blij terugkwam na haar PR-verbetering. Sanne kwam slechts 1 cm tekort op haar beste prestatie terwijl Marta wat meer centimeters tekort kwam. Maebh had al besloten geen 1000m te lopen waardoor ze in het klassement ging zakken. Op deze 1000m zagen we een Sanne die harder vertrok dan anders en de andere meisjes niet weg liet lopen maar er zicht op bleef houden. Dit werd na twee en een half rondje beloond met een nieuw PR. Clubgenote Marta draaide in dezelfde serie in een groepje mee en bleef goed doorbijten, wat ook haar een nieuwe beste tijd opleverde die dichtbij de vier minuten komt. Haar verbetering was meer dan acht seconden. Claire loopt al een hele tijd aan te hikken tegen haar oude PR, vandaag lag ze goed op schema om daar onder te duiken. Door niet toe te geven aan de vermoeidheid maar door te knokken dook ze ver onder de 4 minuten: 3.48.44 en verbeterde ze haar eigen tijd met 10 seconden. Omdat papa Rolf flink had aangemoedigd moest hij verschillende dubbeltjes omruilen tegen jetonnekes zodat hij op Belgische wijze zijn keel kon gaan smeren. In het totaalklassement vinden we de AtH-meisjes terug op plaats 13 Claire, 20 Marta, 26 Maebh en 32 Sanne.

Sofie (B-pupil) en Lieve (C-pupil) vallen in België in dezelfde categorie: Benjamins die 60m, 600m, ver en balwerpen in hun vierkamp hadden. Sofie was weggeplukt van het turnkamp waar ze door alle spellen en korte nacht al flink vermoeid van was. Toch haalde ze op het eerste onderdeel balwerpen een nieuw PR, voor Lieve was dit helemaal nieuw en verraste met 11.71. Voor een C-pupil is een 60m een erg lange sprint maar het ging Lieve in de eerste serie goed af. Ze passeerde als tweede de finishlijn, Sofie wist de serie daarna te winnen in een nieuw PR 10.36 en schuift in de club-bestenlijst naar plaats twee. In de verspringbak landde Lieve over de 3 meter: 3.02 (+15 cm) en lukte het Sofie net niet om daarover te springen. Gebrand op een goede tijd op de 600m vergat Sofie haar vermoeidheid en probeerde aansluiting te krijgen bij de meisjes voor haar die heel erg hard liepen. De onderlinge verschillen tussen de eerste zes loopstertjes waren erg groot waardoor er grote gaten waren. Sofie liep geheel op eigen kracht naar een nieuw PR en finishte binnen een seconde van het clubrecord. Lieve daarentegen kon aansluiten bij andere meisjes en bood goed partij aan de veelal oudere meisjes en kwam als tweede van haar eigen leeftijdscategorie over de finish. In het meerkampklassement vinden we Sofie terug op een 5 e plaats en Lieve op een 11 e maar is ze ook hier als 2 e van haar eigen leeftijd geëindigd.

De AtH-jongens, Adam, Pepijn en Tim in deze Benjamin-categorie moesten het opnemen tegen fysiek veel sterkere jongens. Klein maar dapper is dan het motto. Beginnend met een 60m sprint die voor alle drie goed uitpakte: drie nieuwe PR’s, voor Tim en Adam zelfs een halve seconde. Pepijn had er zin in en liet een tweede PR opmeten bij ver en zette dat voort bij balwerpen. De bal vloog meer dan 50% verder dan vorig jaar het veld in. Adam kon zijn clubgenoot niet nadoen, maar ook Tim verbaasde alles en iedereen door flink uit te halen. Bijna zes meter verder, nog een halve meter tot het clubrecord. Zijn de jongens gewend vooraan te lopen bij een lang looponderdeel, vandaag was dat anders. Lopen tegen oudere jongens is altijd moeilijker en al liepen zowel Adam (zijn 2e) als Tim (zijn 3e) en Pepijn (zijn 4e) een nieuw PR, de evenoude Belgische jongens liepen in Neerpelt harder. In de totaalstand vinden we Adam op plaats 12, Tim op 13 (maar 10 punten achter) en Pepijn als 15e.

De jonge mini-pupil Aron (in België kangoeroe) mocht officieel nog niet meedoen aan deze wedstrijd maar de wedstrijdleiding streek over het hart. Zijn prestaties 60m: 14.15, balwerpen: 5.43, ver: 2.03 dat betekent 27 cm verder dan vorige week, ook zijn 600m ging bijna vijf seconden harder. Bovendien oogstte hij veel applaus van de Belgische toeschouwers. De uitslagen vind je hier.

Geef een reactie