Guus, Sten en Kevin na de start van de Molenvencross 2022.

Guus, Sten en Kevin na de start van de Molenvencross 2022.

AtH was met 42 deelnemers goed vertegenwoordigd bij de Molenvencross. Deze vond plaats op het eigen trainingsparcours in de Stiphoutse bossen. Onder de 42 deelnemers een aantal debutanten.

Abel mocht bij de B-junioren het spits afbijten. Zijn categorie startte tegelijk met de A-junioren en mannen korte cross. Helaas geen categorie-aanduiding op het startnummer waardoor het voor de toeschouwers niet te volgen is. Abel hield zich niet helemaal aan zijn opdracht, ging veel te hard van start. Hij was aan de kop van het mannenveld te vinden, natuurlijk kon Abel die niet bijhouden. Zijn beoogde haas passeerde Abel waarop hij alsnog aansloot. Maar door zijn te snelle start kon hij die niet blijven volgen. Wel won Abel de wedstrijd in zijn leeftijdscategorie met anderhalve minuut voorsprong. Mike ging vandaag voor de pilot, de  sprintcross over 1890m. Ook rassprinter Jordi stond aan de start. Helaas speelde bij de snelste Helmonder allertijden de hamstring op. Hij nam de juiste beslissing om de strijd te staken. Het was een klein deelnemersveld waarbij de podiumplaatsen al snel verdeeld waren. Mike ging als tweede het bos in en hield deze positie vast. Een nog kleiner deelnemersveld bij de meisjes A en B junioren. Sanne (B) had slechts een tegenstandster en was dus bij voorbaat al verzekerd van een podiumplaats.

Bij de jongens C nam Jorg gedecideerd de kop en voerde het veld van 24 jongens aan. Niels en Tim liepen in de achtervolgende groep. Jorg hield zijn koppositie gemakkelijk vast, kwam met 11 seconden voorsprong op zijn clubgenoot Niels winnend over de finish. Ook Niels liep de hele wedstrijd op zijn uiteindelijke tweede plaats. Achter hem was een gevecht om de derde en vierde plaats. Tim net terug van een scoutingkamp liep in op de nummer 3. Even leek het erop dat we een totaal blauw podium gingen krijgen. Helaas was Tim vandaag niet sterk genoeg en kreeg hij net als vorige week een houten medaille voor zijn keurige vierde plaats. Daarachter liep Adam, net als vorige week een goede wedstrijd. Als eerstejaars kwam hij slechts een paar seconden te kort om bij de eerste helft van de deelnemers te komen. Bij de meisjes C vormde zich na de start een kopgroepje van vijf waarin Anouk en Sofie liepen. Net voor de zandvlakte plaatste Anouk een aanval waarop de rest geen antwoord had. Anouk lag los en liep naar haar tweede crossoverwinning van dit seizoen. Kort na Anouk kwam Sofie op een strategische plek met een aanval en liep weg bij de rest van het groepje wat door de aanval van Anouk al aan het breken was. Goed doorlopend finishte Sofie op een hele mooie tweede plaats. Eerstejaars Lieve moet dit jaar een heel wat langere afstand afleggen dan bij de D-junioren. Lieve liep naar een zevende plek van de 23 deelneemsters en was daarmee de snelste eerstejaars.

Na het startschot van de D-junioren kwamen Guus en debutant Sten als eerste van het startveld af. Ze openden veel te hard. Daarachter deelden Aron, Kevin en Thomas hun wedstrijd een stuk beter in. Guus moest de hoogste prijs betalen voor zijn snelle opening en zag al zijn clubgenoten voorbij komen. Sten kon de schade iets meer beperkt houden. Hij bleef Thomas net voor. Daarvoor liep Kevin die ruim bij de beste helft eindigde. De kleinste van alle deelnemers, Aron begon het rustigste. Tijdens de wedstrijd passeerde hij veel jongens waaronder al zijn clubgenoten. Een mooie top tien notering voor eerstejaars Aron. Beide D-meisjes Roos en Elise deelden hun wedstrijd goed in. Ze hielden goed stand en schoven tijdens de wedstrijd nog enkele posities op. Beiden waren sneller dan vorig jaar, Elise maar liefst een minuut!

Er begonnen enkele druppels te vallen, langzaam ging dat over in regen die niet meer ophield.

Pupillen

Bij de oudste jongens ging eerstejaars Dex keihard weg. Iets te hard bleek tijdens de ronde in het bos, net buiten het podium kwam Dex binnen: een houten medaille voor zijn vierde plaats. Dex wist wel enkele jongens achter zich te houden die vorige week voor hem liepen. Ook de twee debutanten Raven en Yori gingen behoorlijk hard weg waardoor ze vooraan in het veld van 49 deelnemers te vinden waren. Knappe prestaties van deze eerstejaars debutanten: Raven 9e en Yori 11e.

Maar liefst 9 van de 39 A-pupillen meisjes hadden een AtH-shirt aan. Sophie, Merel en Nessah waren bij het verlaten van het startveld voorin te vinden. Sophie duldt niemand op kop, dus werd door haar de jacht op de koploopster ingezet. Toen ze deze had overgenomen stond ze die niet meer af. Haar tweede Limbra-overwinning van dit seizoen was een feit. Merel kon het hoge tempo niet bijhouden, viel daardoor wat terug naar een negende plek. Ze zag clubgenote Nessah voorbij komen die een prima zesde plaats in de wacht sleepte. Een stukje daarachter liepen Nina, Anne-Sophie en debutante Annabella in elkaars buurt. Anne-Sophie en Annabella liepen iets in op Nina. Het scheelde op de finishlijn niet veel. Kort daarachter kwam Imke over de eindstreep, zij was maar liefst 1 minuut en 25 seconden sneller dan vorig jaar. Daphne moest vandaag meisjes voor laten waar ze vorige week in Weert nog van won. Emme miste de aansluiting met het meisje voor haar waardoor er op het laatste stuk niks meer te winnen was.

De BC- en minipupillen liepen een kleiner rondje. Julius mocht als eerste het parcours op, hij behaalde een mooie tiende plaats. Daarna waren Lente en Noor aan de beurt. Lente kwam als tweede het bos in, het leek nog spannend te worden op het laatste rechte bospad. De voorsprong die Lente had op de derde loopster was echter groot genoeg om de tweede plaats veilig te stellen. Achter Lente kwam Noor die op het laatste bospad nog een aantal meisjes voorbij ging. Een knappe 7e plaats voor Noor.

De C- en minipupillen gingen tegelijk van start, ook hier ontbrak een categorie-aanduiding op het startnummer. C-pupil Mick kwam met een heel hoog tempo het bos in en lag al een stukje los. Hij ging veel te hard, viel in het bos dan ook terug. Maar toch een vierde plaats (en houten medaille) voor Mick. Rick kwam op een keurige zevende plaats over de finish en was maar liefst 50 seconden sneller dan vorig jaar. Ook Kai was 22 seconden sneller dan vorig jaar en wist nog vijf jongens achter zich te houden. Bij de even oude meisjes kwam Selin als achtste over de finish, ook zij liep harder dan vorig jaar op hetzelfde parcours.

De allerjongste jongens, mini-pupillen, liepen samen met de C-pupillen. Kenzi liep een klein stukje achter Kai. Later bleek dat hij derde was bij de mini’s, hij liep 30 seconden harder dan vorig jaar. Ook Elias, op een vierde plaats en de vierde houten medaille van vandaag, was 20 seconden sneller dan vorig jaar. Vierjarige Bobby sloot dapper alleen lopend, aangemoedigd door de fietser, het deelnemersveld. Mini-pupil Charlotte liep tussen de oudere meisjes naar een vijfde plaats. Bij de prijsuitreiking bleek dat ze gewonnen had in haar eigen categorie. Vijfjarige Liselotte eiste de vierde plaats op tussen de oudere meisjes wat ook haar de houten medaille opleverde. Liselotte deed vorig jaar ook al mee, deed er dit jaar maar liefst een minuut korter over.

Het belangrijkste resultaat vandaag was ondanks de regen tevreden en vrolijke gezichten bij de pupillen. Al zijn we met de 11 podiumplaatsen waarvan 5 overwinningen natuurlijk ook erg blij.

De uitslagen vind je hier.