Tim verspringen Dortmund

Tim verspringen Dortmund

De voorlaatste indoorwedstrijd van dit winterseizoen werd door de AtH-jeugd goed gebruikt om diverse PR’s aan te scherpen. In de Helmut Körnig Halle in Dortmund werden door 9 AtH-ers 26 prestaties neergezet waarvan er 22 een nieuw PR waren. Zes daarvan waren goed voor een nieuw clubrecord en gingen 20 “Urkundes” mee naar Helmond.

C-junior Mike hield bij zijn eerste onderdeel hoog de zenuwen goed in bedwang. Na een lange tijd, waarin het hoogspringen niet zo goed lukte, ging hij vandaag weer over de 1.42 en komt zijn PR weer binnen handbereik. Na een hele tijd wachten kon hij in het startblok voor een 300m. Zijn start was wat twijfelend maar bij het uitkomen van de eerste bocht had hij zijn tempo te pakken en trok hij goed door. Ondanks dat hij op het laatste rechte stuk wat terrein moest prijsgeven betekende zijn 43.42 een nieuw PR. Met de 300m in de benen werd de korte sprint, 60m, niet wat hij er van verwachtte.

Ook D-junior Timo begon met een technisch onderdeel aan zijn programma. Bij ver sprong hij vandaag voor het eerst over de 4 meter, dat was maar liefst 40 cm verder dan in een eerdere indoorwedstrijd. Net als Mike had ook Timo vorige week in Gent een nieuw scherp PR gelopen op de 60m en kon deze tijd vandaag niet verbeteren. Het duurde een tijd voordat Timo aan zijn afsluitende 800m kon beginnen. Het was ondertussen warm geworden in de hal wat bij de langere looponderdelen niet als prettig werd ervaren. Timo liep in het vier man tellende kopgroepje wat Timo’s geplande openingstijd liep. In de tweede ronde zakte het tempo en werd de kop van achteruit overgenomen. Er viel een gaatje wat Timo niet dicht kon lopen. Het lange wachten had zijn tol geëist, zijn “zware benen” konden het tempo van de koploper niet volgen. Desondanks liep hij wel zeven seconden van zijn PR. D-juniore Sanne kreeg bij het kogelstoten een 3 kg kogel in handen. In Nederland stoten D-junioren met 2 kg. Als je dan je PR (van de 2 kg-kogel) met de zwaardere kogel 79 cm verbetert, ben je flink vooruit gegaan. Naast de kogelring kwam Sanne ook nog op de rondbaan voor de 800m. Tijdens het cross-seizoen had ze al laten zien dat ze grote stappen vooruit heeft gemaakt. In het eerste van de vier te lopen rondjes moest ze even op gang komen maar daarna liep ze in een strak tempo naar een knappe tijd net iets boven de drie minuten.

De wedstrijd van vandaag was open voor CD-junioren en A-pupillen, wat inhield dat Adam en Tim, beiden B-pupil, bij de A-pupillen mee moesten doen. Omdat er daardoor vier AtH-pupillen jongens waren kon er ook aan de 4x50m estafette deelgenomen worden. Jorg, Abel, Adam en Tim lieten hier het eerste clubrecord van de dag noteren. Tweedejaars Abel vervolgde zijn dag goed met een nieuw PR, 7.91 op de 50m sprint. Op zijn favoriete onderdeel, de 800m, begon Abel achter de koploper. Na bijna 300 meter nam hij de kop over en voerde het tempo op. Zijn voorsprong op de nummer twee groeide uit tot zeven seconden, waarbij  zijn 2.34.36 een verbetering van zijn eigen clubrecord was. Kort daarna sprong hij bij ver in zijn laatste poging naar 3.99, ook nu weer een flinke PR-verbetering en is de 4 metergrens wel heel dichtbij gekomen.

De eerstejaars A-pupillen, incl. onze B-pupillen, hadden hetzelfde programma als Abel, ook zij begonnen met de 50m. Voor Adam en Tim waren dit nieuwe afstanden waarop ze hun eerste richttijd neerzetten. Jorg schoot uit het startblok om na 7.77 seconden te finishen en was daarmee de snelste van zijn categorie. De 7.77 is een verbetering van zijn beste tijd met 0.41 sec. en neemt hij het clubrecord van Abel over. Net als de 50m was ook de 800m een nieuwe afstand voor Adam en Tim. Tim mocht als eerste aan de vier rondjes beginnen. Hij ging te hard van start waardoor hij het in het tweede rondje moeilijker kreeg. Zijn tempo viel terug waardoor hij werd ingehaald en dat is iets wat Tim niet wil, dus zette hij iedere keer weer aan. Met horten en stoten kwam hij uiteindelijk in 3.16.81 over de finish. De serie daarna liet Adam een hele andere wedstrijd zien. In een gelijkmatig tempo liep hij in zijn serie naar een tijd van 3.16.91. Jorg nam in zijn serie meteen de leiding en bouwde zijn voorsprong steeds verder uit. Zijn tijd: 2.44.58 was goed voor zijn tweede overwinning en was hiermee bijna zeven seconden sneller dan ooit tevoren. Daarna mocht Jorg eindelijk aan zijn favoriete onderdeel verspringen beginnen. Zijn eerste sprong van 3.88 was al goed voor de overwinning maar Jorg wou meer: over de 4 metergrens. Na zijn tweede sprong zagen we vanaf de tribune Jorg zijn bekende lach opzetten en wisten we dat hij over de 4 meter gesprongen had: 4.08. In zijn laatste poging deed hij er nog een schepje bovenop: 4.15 meter. Zijn gelukssokken brachten hem 38 cm verder in de zandbak dan zijn naaste concurrent. Het clubrecord ver ging hierdoor van Abel naar Jorg maar Abel heeft over twee weken de kans het weer terug te pakken. Goed voorbeeld doet goed volgen: Adam sprong 67 en Tim 91 cm verder dan hun oude PR’s.

Bij de eerstejaars A-pupillen meisjes begonnen Anouk en Sofie ook met de 50m sprint. In de eerste serie scherpte Anouk haar oude tijd met 0.16 sec aan. Sofie was al eens 0.11 sneller geweest. Bij het verspringen was net als bij Jorg de eerste sprong van Anouk goed voor de overwinning, 24 cm verder dan haar eerdere indoorprestatie en 16 cm voorsprong op de nummer twee in de wedstrijd. Haar 3.73 betekent ook een verbetering van het clubrecord van Maebh van Dijk met 2 cm. Sofie moet verder kunnen springen dan ze tot nu toe heeft laten zien; vandaag heeft ze een stapje in de goede richting gemaakt en kwam ze 24 cm verder neer dan bij haar eerdere sprongen. Zowel Anouk als Sofie liepen in de snelste serie op de 800m. Anouk nam in de eerste ronde de leiding en kreeg de Duitse Zimmermann mee, die achter Anouk bleef plakken. In de laatste ronde, met nog 150 meter te gaan, nam de Duitse Zimmermann de leiding over. Anouk bleef aanklampen en ging na het uitkomen van de laatste bocht voorbij. Maar de Duitse gaf zich niet gewonnen waardoor er een heel spannend laatste stuk volgde. Anouk kwam in 2.50.08 met een voorsprong van 0.61 winnend over de finish en verbeterde haar eigen clubrecord met meer dan zes seconden. Sofie liep in dezelfde serie als vijfde maar had niemand echt kort voor haar, het verschil met de nummer vier was te groot om aansluiting te kunnen vinden. Maar haar stugge doorgaan werd beloond met een nieuw PR en een vijfde plaats en dus een oorkonde.

Met nog een laatste cross, komende zondag het NK in Amsterdam of de Hel van Bakel, en een laatste indoorwedstrijd in Dortmund de week daarna nadert het derde AtH-winterseizoen zijn einde. De uitslagen vind je hier.