Marta D-spelen 2018

Marta D-spelen 2018

Brussel

Het lange atletiekweekend begon al op de vroege vrijdagavond. Een aantal (jeugdige) AtH-ers waren getuige van topatletiek in het sfeervolle Koning Boudewijnstadion in Brussel. Tijdens de finale van de Diamond League genoten zij van een aantal “world-leading”-prestaties.

Best

Zaterdag stond in het teken van de Zuid-Nederlandse Kampioenschappen voor senioren en junioren B in Best. Helaas was de deelname aan deze wedstrijd erg magertjes. Niels liep na zijn “lange rondreis” weer een 800m. Van te voren wist hij dat een verbetering van zijn PR er niet in zat. Al vrij snel in de wedstrijd kwam Niels op kop, maar toen de versnelling kwam, voelde hij dat hij vandaag niet de benen had. Omdat er later op de dag ook nog een 1500 meter op zijn programma stond, liet hij het op het laatste stuk lopen. C-junior Mike nam bij de B-junioren deel aan ver. Hij liet een keurige 5.16 opmeten. Langs de kant werd Mike gecomplimenteerd met zijn mooie techniek.

Na een paar uur rust begon Niels aan de 1500m waarvoor slechts 4 deelnemers waren. Er liep al direct iemand los, Niels sloot aan bij nummer 2, toen die het tempo liet zakken nam Niels het van hem over. Met nog 200 meter te gaan plaatste zijn achtervolger een flinke tempoversnelling waarop Niels vandaag geen antwoord had. De vakantie had zijn tol geëist. Hij kreeg een mooie medaille van de organisatie, die wel wat meer deelnemers hadden verdiend. Aan het eind van de middag ging Mike in het startblok voor een 200m. In zijn serie gaf hij in de buitenbaan goed partij aan de oudere jongens. Pas in de laatste 20 meter werd het verschil gemaakt.

Dongen

Zondagochtend namen 6 pupillen deel aan de pupillenwedstrijd oude stijl in Dongen. Atledo tekende voor een goed georganiseerde wedstrijd. Voor alle pupillen stond er een meerkamp op het programma met daarnaast ook nog een 150 meter. Bij de eerstejaars pupillen was Jorg ruim de snelste van alle deelnemers, hij lag op de 60m sprint 0.67 sec voor op nummer 2. Het tweede onderdeel, kogel, is niet zijn sterkste onderdeel waarop hij niet teveel mocht verliezen voor zijn klassement. Hij stootte in de buurt van zijn PR maar zakte in het tussenklassement. Bij het afsluitende hoog gebruikte Jorg zijn sprongkracht en verbeterde zichzelf met 12 cm naar 1.12. De verdiende punten op de drie onderdelen samen leverde hem een bronzen medaille op.

Anouk rekende bij de eerstejaars A-pupillen af met de 4 metergrens bij kogel. Vandaag liet ze de kogel in alle pogingen voorbij de 4 meter neerkomen met 4.50 als verste (+53 cm). Sofie stoot het hele seizoen al voorbij de 4 meter en hield dat ook vandaag vol. Hoogspringen wilde vandaag niet lukken bij Anouk wat haar veel punten kostte voor haar meerkamptotaal. Sofie sprong op haar beurt 2 cm hoger dan haar PR en scoorde daarmee de nodige punten. Op de 60m sprint liepen beiden richting hun PR, waardoor Sofie op een 10e en Anouk op een 12e plaats eindigden in het eindklassement.

Joep en Pepijn trokken samen op voor hun meerkamp bij de B-pupillen. Joep liet er vandaag geen gras over groeien: hij verbeterde bij zijn eerste onderdeel, balwerpen, zijn PR met meer dan 7 meter. Zijn 25.89 was ook een verbetering van het clubrecord van Jorg Klomp met 4.72m. Ook Pepijn verbeterde zijn PR met 75 cm naar 18.64. Op de 40m sprint liepen beiden een fractie boven hun PR. Samen gingen ze naar ver, maar Joep had de smaak te pakken en wilde weten wat het clubrecord bij ver is. “3.90”. Joep: “en nu echt”. “Het is echt 3.90, Joep”. Joep: “O.k. dan ga ik proberen in de buurt te springen……” En hij deed zijn best, hij sprong 43 cm verder dan voorheen. Pepijn had helaas twee ongeldige pogingen en zijn derde poging was een stuk voor het afzetvak. Joep mocht voor zijn meerkamp het podium op en ging met de bronzen medaille naar huis. Pepijn was trots op zijn mooie puntentotaal, 999 en werd hiermee 11e.

Bij de minipupillen maakte Jari zijn wedstrijddebuut. Net als Pepijn had ook Jari twee ongeldige pogingen bij ver. Op de 40m sprint weerde hij zich keurig tegen de andere jongens. De bal bij balwerpen raakte pas na 11 meter het gras.

150 meters

150 meter is een mooie afstand voor pupillen die ze in Dongen ieder jaar op het programma hebben staan. Jorg liep ver voor iedereen uit en verbeterde zijn tijd van vorig jaar met bijna 2 seconden naar 22.25. Ook Anouk en Sofie liepen beiden sneller dan een jaar eerder. Sofie was bijna een seconde sneller en Anouk haalde 1.26 sec van haar tijd en werd daarmee derde in haar leeftijdscategorie. Voor Joep, Pepijn en Jari was de 150 meter een nieuwe afstand. Met 15 nieuwe PR’s waarvan 1 een clubrecord betekende werd de reis naar huis gemaakt. Een auto had een afwijkende route: naar het Olympisch Stadion in Amsterdam waar de nationale D-spelen plaatsvonden.

Amsterdam

Daar beet Marta voor AtH het spits af. Op de 60m horden liep ze in 12.57 naar een 23e plaats. Bij ver noteerde ze na haar eerste ongeldige poging 3.84. Haar derde poging was een heel stuk verder maar helaas net ongeldig.

Later op de middag gingen Sanne (in serie 1) en Claire (serie 2) van start voor hun 1000m. Sanne startte zoals altijd bijna achteraan maar begon al na 150 meter aan een inhaalrace. Een voor een werden de acht voor haar lopende meisjes ingehaald. Even werd er gedacht dat Sanne iets te enthousiast was maar ze zette haar tempo voor  en verbeterde weer haar PR met meer dan 4 seconden. De 3.43.08 was goed voor een 24e plaats. In  de serie daarna sloot Claire goed aan en had het goede tempo voor een tijd onder de 3.30 te pakken. Te vroeg in de wedstrijd versnelde Claire waardoor ze het later in de wedstrijd zwaarder kreeg, ze finishte vier seconden boven haar PR en werd hiermee keurig 13e.

Aan het eind van de middag startte Timo voor zijn 1000m. Timo moet harder kunnen dan hij tot nu toe heeft laten zien. Bij de start liet hij zich insluiten en reageerde te laat om nog aansluiting te kunnen krijgen. Met zijn 3.15.57 eindigde hij op een 20e plaats. Jorg die ondertussen in Amsterdam als toeschouwer was gearriveerd zag dat hij met zijn in Dongen gelopen 150 metertijd 9e zou zijn geworden bij deze nationale D-spelen. Maar Jorg moet nog 2 jaar wachten…..

De uitslagen vind je hier, hier en hier.