Sofie door het losse zand in Soest

Sofie door het losse zand in Soest

Oudjaarsdag staat in de atletiek synoniem voor de Sylvestercross in Soest die deel uitmaakt van het Nationaal Crosscircuit. Het grootste kenmerk is  het losse duinzand van de “Lange Duinen” waar start en finish (bergop) plaatsvinden. Het tussenstuk bestaat uit goed beloopbare bospaden, maar dat was dit jaar anders. De laatste week van het jaar was er veel regen gevallen waardoor de bospaden waren veranderd in modderpaden met flinke plassen water.

Alle pupillen liepen een rondje van 1200 meter. Bij de jongens pupillen B liet Pepijn zich bij de start niet wegzetten en kwam daardoor goed uit de drukte. In de bosronde moest hij wat jongens voorbij laten, maar toch kon hij volop genieten van het laatste modderige bospad. Terwijl veel kinderen de plassen ontweken ging Pepijn er met plezier vol doorheen om op een mooie 13e plaats te eindigen.

Jorg kwam bij de start van de jongens A-pupillen minder goed uit de drukte en moest aan een inhaalrace beginnen op de bospaden. In het losse zand van het finishstuk kon hij duidelijk beter uit de voeten dan de jongens om hem heen. Strijdend tot op de finish passeerde hij in het laatste zware stuk nog drie jongens, voor Jorg een mooie 14e plaats, daarmee bleek hij als tweede eerstejaars over de finish gekomen te zijn.

Anouk en Sofie stonden, als eerstejaars, samen aan de start bij de meisjes A-pupillen. Anouk kwam als zesde het bos uit en maakte van het laatste pad richting los zand gebruik om twee meisjes in te halen. In het losse zand aangekomen gaf Anouk zich niet gewonnen en klopte op de streep de nummer 4 waardoor ze een mooi resultaat neerzette en haar eerste houten medaille verdiende. Kort na Anouk kwam Sofie het bos uit met voor haar een groepje meisjes, die ze dwars door de plassen lopend, al vrij snel te pakken had. Omdat ook Sofie nooit opgeeft schoof ook zij nog een plaatsje op in het losse zand, ze kwam als tiende nog heel erg dicht bij positie 8. Een mooi resultaat van beide vriendinnen die daarna samen de jaarwisseling gingen vieren.

Voor de D-junioren stond een grotere ronde van 2000 meter op het programma. Timo startte vanaf de derde startrij waarbij voor hem ook nog een jongen viel. Maar hij liet zich niet uit het veld slaan en begon in het bos aan een opmars. Aan het begin van het zware zandstuk richting finish sloot hij aan bij een groep van zes jongens. Omdat deze aan elkaar gewaagd waren, liepen ze met zijn vijven zij aan zij met Timo en nog een jongen daarachter. Dan is het heel moeilijk om zo’n groep nog voorbij te komen, maar soepel lopend wist hij er toch nog twee achter zich te houden en een top 10-klassering te behalen, waarbij plaats 6 t/m 12 binnen een paar seconden finishten.

Voordat Pepijn en Claire het Nationaal Militair Museum in Soest indoken, ging ook Claire eerst nog over het zware parcours. Even aanzetten bij het uitkomen van het bos leverde meteen twee plekken winst op. Als 43e lopend kwam ze daarna nog heel dichtbij het meisje voor haar. Na de wedstrijden voor de jeugd begon het te regenen waardoor het parcours voor de senioren mannen en vrouwen nog zwaarder werd. Maar de (inter-)nationale toppers lieten de Helmondse jeugd zien hoe zij omgaan met moeilijke crossomstandigheden.

Bij de Auwjoarscross in Oirschot liep Sanne bij de Meisjes Junioren D naar een vijfde en Tim bij de Jongens B-pupillen naar een vierde plaats.

De uitslagen vind je hier (Soest) en hier (Oirschot).