Timo finisht in de Stevensloop

Timo finisht in de Stevensloop

In aanloop naar het baanseizoen werd er door een aantal AtH-ers deelgenomen aan de laatste (laagdrempelige) cross van het seizoen: De Hel van Bakel. Een kleiner aantal koos voor de Stevensloop in Nijmegen.

De Hel van Bakel

Deze cross/sponsorloop is traditioneel de afsluiting van het cross-seizoen. Vlak voordat het hoofdnummer van start ging, ruim 50 kinderen van 0-5 jaar, begon het te regenen. Na deze race mocht Nina bij de meisjes 6-7 jaar een rondje van 500m lopen. Met een 8e plaats van 33 deelneemsters kwam ze goed voor de dag. Doordat in leeftijdscategorieën gelopen wordt, waren Pepijn (A-pupil), Kevin (B-pupil) en Aron (C-pupil) tot elkaar veroordeeld bij de jongens 8-9 jaar. (17 deelnemers 500 meter). Een en ander resulteerde in een keurige podiumplek voor Pepijn, een mooie 5e plaats voor Kevin en een 12e plaats voor Aron. De wedstrijd bij de meisjes 8-9 jaar leek op voorhand gemaakt voor Lieve; slechts 500 meter en een gunstige leeftijdsindeling. Er was echter stevige concurrentie uit Deurne. Halverwege liepen ze met vieren, de eindsprint bergaf was voor Lieve: een 1e plaats.

Abel en Adam bestreden elkaar bij de jongens 10-12 jaar over 2 ronden dus 1000 meter. Zoals verwacht ging de overwinning naar Abel. Adam liet als jongste in deze categorie vijf jongens achter zich en werd 13e.

Na deze jeugdlopen en de prijsuitreiking was er nog een start met diverse categorieën en verschillende afstanden. Thijmen kon gelukkig ook weer eens van de partij zijn  en liep over 1400m naar een 3e plaats bij de jongens 13-15 jaar. Claire had gekozen in een hogere categorie twee grote ronden (2800m) te lopen. Ze had echter pech dat ze de enige deelneemster was.

Feest in Nijmegen

Als overgang van het cross- naar het baanseizoen was de Stevensloop in Nijmegen een prima halte. Vanwege het eerste lustrum werd er op zaterdagavond voorafgaand aan de Stevensloop een stadscross georganiseerd. Deze ging door de Nijmeegse binnenstad over een route van bijna 7 kilometer. Er werd gebruik gemaakt van (natuurlijke) hindernissen: hoogteverschillen in de straten, trappen, parken, dwars door de Stevenskerk, door de kelders van een museum en er was een aangelegde carrousel. De hoogteverschillen maakten de ronde bijzonder zwaar, maar zorgde mede doordat er geen klassement werd opgemaakt dat de deelnemers onderweg konden genieten. Niels was een van de 1600 gelukkigen die een startnummer hadden kunnen bemachtigen maar voor hem was er wel een “wedstrijd binnen een wedstrijd”. Voor het eerst trof hij zijn broer Gijs als tegenstander. Na de start nam Niels de leiding en ging als eerste over de gladde vloer van de Stevenskerk. Een kilometer verder nam Gijs de leiding van hem over, na de zware toeristische route kwam Niels als tweede over de finish. Alle deelnemers waren vol lof over deze nieuwe stadscross en hopen op een tweede editie.

Om eens iets totaal anders te doen namen Mike (15) Timo (13), Jorg en Sofie  (beiden 10 jaar) deel aan de 5 km op zondag. Ook hier was genieten belangrijker dan de prestatie. Maar daar dachten de vier anders over. Tussen 1500 (meest volwassen) lopers stonden ze hun mannetje. Gelukkig bleef het droog in Nijmegen en scheen de zon regelmatig volop. Alleen de wind had een behoorlijke kracht, zeker op het stuk langs de Waal werd deze goed gevoeld. Omdat de binnenstad van Nijmegen nergens vlak is, moest er af en toe een klim(-metje) genomen worden. Het laatste stuk naar de finish liep een beetje af en voerde langs enthousiaste toeschouwers. Timo was van de AtH-ers het snelste rond en werd door de omroeper opgemerkt: “…. ze worden steeds kleiner….” Maar daar lette Timo niet op, die zag de klok boven de weg doortikken en dook flink onder de 20 minuten: 19.13. Een minuut daarna finishte Mike in 20.19. Jorg en Sofie hadden nog niet eerder zo’n lange afstand gelopen. Niet te hard beginnen was het advies en genieten van de omgeving. Beiden liepen onder luide aanmoedigingen van het Nijmeegse publiek naar een keurige tijd. Jorg kwam net boven de 22 minuten binnen: 22.05. Ook Sofie nam met haar tijd de twijfel weg of ze het wel vol zou kunnen houden. Maar voordat ze na 23.41 over de finishlijn kwam, was ze nog wel in een felle eindsprint gewikkeld met een volwassen loper, die ze overigens voorbleef. Sofie was onder de indruk van de muziekbandjes en de vele toeschouwers die haar enthousiast met naam aanmoedigden. Vrijwilligers, toeschouwers en organisatie bedankt: jullie hebben er voor deze kinderen een feest van gemaakt.

De uitslagen uit Bakel vind je hier, die uit Nijmegen hier.