Adam springt ver in Alphen aan den Rijn

Adam springt ver in Alphen aan den Rijn

Het was fris bij het eerste startschot van het baanseizoen in Alphen aan den Rijn. De koude tegenwind drukte de tijden op de sprintonderdelen. Later op de dag brak de zon door en werd het aangenamer. De jeugd van AtH greep deze eerste kans om te laten zien dat ze de winter goed zijn doorgekomen, met beide handen aan. Naast een clubrecord werden er 38 nieuwe PR’s neergezet. Bovendien gingen er 13 medailles mee naar Helmond. De CD-junioren en pupillen hadden een meerkamp en een lang onderdeel op het programma staan. Voor B-junior Mike drie losse onderdelen. Mike had een extra tegenstander aan de tegenwind op de 100m en was niet tevreden met zijn tijd. Later op de dag ging zijn 200m een stuk beter. Hij verbeterde zijn PR met 0.30 naar 26.18. Na twee wat slordige sprongen bij ver volgde een technisch veel betere derde poging. Met deze 5.21 won hij het verspringen.

Timo begon bij de C-junioren zijn meerkamp met een 100m, slechts 0.05 sec boven zijn beste tijd. Jammer dat hij iets te vroeg inhield. De discus ging langer door de lucht en kwam 1 meter 22 verder in het veld neer: een nieuw PR. Bij ver remde hij in zijn eerste twee sprongen teveel af voor zijn afzet, helaas was zijn derde poging ongeldig. Op de afsluitende 800m was zijn opening op de 200m goed. Na 300m kwam zijn achtervolger voorbij maar verzuimde Timo aan te pikken. Zijn eindtijd kan volgende keer stukken sneller, wel een bronzen medaille voor Timo.

Na zijn overgang van de pupillen naar de D-junioren kreeg Abel te maken met nieuwe afstanden/ gewichten. Zijn meerkamp begon met de 80m waarop hij een keurige tijd neerzette. Zijn 11.87 was de tweede snelste tijd. Vervolgens kreeg hij een zwaardere (3 kg) kogel in handen, ging meteen over de 6 metergrens en werd hiermee derde. Het laatste onderdeel van de meerkamp was hoog waar hij enorm tegenop zag. Toch sprong hij voor het eerst over de 1.25, een PR-verbetering van 8 cm. Opgeteld een vijfde plaats in de meerkamp voor Abel. De start van de 1000m was wat rommelig, in de grote groep raakte hij wat ingesloten. Na 150m had hij zijn probleem opgelost, nam de leiding en voerde het tempo aanzienlijk op. Niemand kon volgen. Solo liep Abel ver voor iedereen de 1000m en noteerde een hele mooie nieuwe beste tijd: 3.09.60.

Ook voor Claire begon de meerkamp met sprint: 60m, ook zij had last van de wind maar hield de schade beperkt. Daarna naar hoog, volgens Claire het vreselijkste onderdeel. Maar vandaag lukte het om een PR te springen: 1.05. Ook over de 1.10 ging ze in haar laatste poging. Tot grote vreugde van Claire die juichend, met haar arm de lat er alsnog afsloeg: toch 1.05. Maar ze zag de humor er wel van in. Dat hielp haar om bij kogel een nieuwe afstand neer te zetten: 6.29 is 36 cm verder dan haar oude PR. Op de 600m liet Claire een goede eerste 200 meter zien maar liet het tempo tussen 250 en 450 meter teveel zakken. Ze kwam door een goede laatste 100 meter nog net aan de 2 minutengrens.

Omdat de A-pupillen veel deelnemers telden waren zowel de jongens als meisjes in eerste- en tweedejaars gesplitst. Tweedejaars Jorg begon met een 2e plaats op de 60m in 9.02, gezien de tegenwind een prima tijd. Ook al liggen de werponderdelen hem niet, toch vloog zijn vortex vandaag maar liefst negen meter langer door de lucht, een nieuw PR. Jorg houdt van springen maar dan in het zand en niet op een mat. Toch was hoog zijn derde meerkamponderdeel. Hij overtrof zichzelf en sprong over 1.20, 8 cm bij zijn nieuwe PR. In het totaalklassement eindigde Jorg op een 4e plaats. Hij nam wraak op de 1000m waar hij aansloot bij zijn clubgenote Anouk. Hij moest haar na een ronde laten gaan maar bleef wel op een derde plek lopen. Op de laatste 100 meter kwam hij weer dichterbij. Zijn derde plaats en bronzen medaille waren binnen.

Ook Anouk en Sofie bleven iets boven hun beste tijden op de sprint. Anouk was niet tevreden over haar vortexwerpen, Sofie verbeterde zich hierbij flink: + 3.42. Niet alleen betekende dat een nieuw PR maar ook een verbetering van het clubrecord van Anouk Langstraat met 27 cm. Bij hoog gingen zowel Anouk als Sofie voor het eerst over de 1.10: een gedeelde 2e plaats. Toen de punten opgeteld waren, bleek Anouk 3e te zijn op de meerkamp en Sofie 4e met slechts 10 punten achterstand. Op de 1000m sloot Anouk bij de start niet meteen aan bij de kop van de wedstrijd. Ondanks dat ze bleef jagen lukte het haar niet aansluiting te krijgen. Ze mocht als 2e het podium op maar was niet tevreden met haar tijd. Daarachter liep Sofie een dijk van een wedstrijd. Ze hield haar tempo goed vast maar had bovendien op de laatste 100m nog zoveel over dat ze een hele lange sprint aan kon gaan met een tegenstander. Ze mocht op het 3e treetje van het podium plaatsnemen met de wetenschap dat ze acht seconden onder haar oude PR had gelopen, nieuwe beste tijd; 3.40.80.

De jongens eerstejaars pupillen A was de kleinste groep vandaag. Het eerste onderdeel 60m sprint leverde Pepijn net wel (0.02) en Adam net geen (0.04) PR op. Beiden lieten de vortex verder landen dan bij eerdere wedstrijden. Adam slechts 2 cm maar Pepijn meer dan 4 meter. Adam kon zijn meerkamp niet afsluiten met een goede verspringpoging maar Pepijn daarentegen sprong voor het eerst over de 3 meter: zijn derde PR vandaag. Op de 1000m wilde Pepijn heel graag onder de 4 minuten lopen. Hij nam het advies dat hij een regelmatiger tempo moest lopen ter harte. Zijn eindversnelling was misschien iets te vroeg ingezet maar hij kreeg loon naar werken: 3.53.50, meer dan 15 seconden sneller en een zilveren medaille. Adam was rustiger gestart maar bleef zoals altijd stug volhouden en hard werken. Ook hij werd beloond: een bronzen medaille op het podium.

Chiara maakte bij de meisjes haar wedstrijddebuut op de baan waarbij ze richtprestaties neerzette op de 60m, ver en vortex die ze volgende keer gaat verbeteren. Op de 1000m liep ze na 500m weg van haar directe concurrente en kon ook het gat naar de volgende dichtlopen. Ook dit meisje passeerde ze en liep bij haar weg. Haar eindtijd is ook een richttijd voor volgende keer. Lieve wist ondanks het weer toch een kleine tijdsverbetering op de sprint te noteren (-0.03), haar vortex ging wat minder maar dat maakte ze bij ver helemaal goed. Ze sprong in haar tweede poging naar 3.72; slechts 3 cm onder het clubrecord. Ze verbeterde haar beste sprong van vorig jaar met 14 cm, het leverde haar een 2e plaats op bij ver. In het totaalklassement kwam ze slechts 10 punten tekort voor een 3e plaats. Die bronzen medaille pakte ze wel op de 1000m waarop ze tot op de laatste meter haar mooie loopstijl liet zien.

Bij de B-pupillen begon Kevin zijn meerkamp goed. Hij was de snelste van allemaal op de 40m sprint: 7.14, bij ver liet hij veel punten liggen waardoor hij in het klassement zakte. Na het M-bal steeg hij weer naar plaats 5. Op de 1000m moest Kevin zijn sprintsnelheid gebruiken om zijn 5e plaats veilig te stellen. Voor Kevin vandaag 3 PR’s: 40m, M-bal en 1000m. C-pupil Aron kwam slechts 0.01 tekort voor een nieuw PR op de 40m sprint. Maar verbeterde zich wel bij ver en vortex. Bij ver met slechts 1 cm maar een PR is een PR, de vortex vloog bijna 2 meter verder het veld in. Aron maakte zijn debuut op de 1000m, voor C-pupillen een erg lange afstand. Hij werd beloond met een bronzen medaille en een frietje, wat hem in het gras zittend goed smaakte. Bij de meisjes pupillen C maakte ook Sofia haar debuut. Ze verloor teveel met vortexwerpen om haar directe concurrente in de meerkamp voor te blijven. Ook Sofia moest geloven aan de voor C-pupillen erg lange afstand, 1000m. Haar prestaties van vandaag op de 40, ver, vortex en 1000m staan genoteerd om volgende keer verbeterd te worden. Bij de mini-pupillen stond Nina voor het eerst op de baan. Ook voor haar vier nieuwe onderdelen waarop ze haar eerste prestaties neerzette. Nina werd tweede in de meerkamp en wist de afsluitende 600m te winnen. Omhangen met twee medailles stapte ze trots in de auto richting Helmond.

De uitslagen vind je hier.