Als november op zijn eind loopt, wordt de ware crossliefhebber wakker: de Oude Warande in Tilburg staat twee dagen in het teken van spectaculaire crossen op internationaal niveau. Hoewel het parcours van deze Warandeloop niet als de allerzwaarste te boek staat, was het op de jeugdcrossdag (steevast op zaterdag) erg verraderlijk door de vele regenval de afgelopen week. De modder was zeker anders dan andere edities van deze cross, wat niet anders was waren de ontzettend snelle sprints na het startschot.

Sofie verscheen als eerste aan de start en kreeg dus kort van tevoren de tip om snel te starten. En alsof het een opdracht was, schoot ze als eerste het bos in voor één rondje van 600 meter. In het bos bleek de tegenstand duidelijk onder de indruk van Sofie’s snelle start, want de 5 meter voorsprong die ze had werden er langzaam 10 – 15 – 20. Volledig onbedreigd liep Sofie zo naar een schitterende overwinning, zonder noodzaak van een eindsprint, met een voorsprong van uiteindelijk 12 seconden! Sofie schrijft dus bij de MPC de internationale Warandeloop in Tilburg op haar naam, iets om trots op te zijn Sofie!

Direct daarna startte Jorg, ook hij liep slechts één ronde van 600 meter wat hem erg goed ligt. Jorg startte snel en kwam in een omvangrijk kopgroepje. Dit brokkelde wat uiteen, maar Jorg bleef keurig als 4e lopen. Dit was voldoende voor Jorg, want met een flinke eindsprint sprintte hij naar een 3e plaats. Ook hij mocht dus het podium beklimmen. In dezelfde race nam Tim het als mini-pupil op tegen de C’tjes. Hoewel hij een jaar jonger is, hield hij de verschillen beperkt en finishte na een prima race als 16e.

Veerle moest bij de B-pupillen twee rondjes door de modder ploeteren, maar dit doorstond ze prima. Ze verloor op het laatste zware stukje de aansluiting bij de rest, maar finishte na 6 minuut 27 als 22e.

Bij de meisjes pupillen A 1e jaars stonden Claire, Marta, Maebh en Sanne aan de start. Voor allemaal gold dat ze na een felle start een wat terughoudende eerste ronde liepen. Claire startte zo rond positie 10-15, maar kreeg gelukkig snel genoeg in de gaten dat er meer in zat. En dus werkte Claire zich dwars door de modder naar voren in het veld. Door in de laatste ronde een groep van 6 volledig voorbij te stevenen, kwam ze opeens op plek 4 te lopen. De nummer 3 in de wedstrijd was te ver weg, maar desondanks steeg ze toch wel boven zichzelf uit door slechts 5 seconden achter het podium te eindigen. Voor Marta was het haar eerste cross, dus dan is het extra moeilijk om een goed tempo te zoeken. Naarmate de 1e ronde vorderde lukte dat zichtbaar beter maar helaas verloor ze wel de aansluiting bij een grote groep. Ze finishte als 21e, net voor Maebh die de wedstrijd van achteruit opbouwde en als 23e eindigde. Voor Sanne was het ook flink ploeteren in de modder, maar ze liep gedreven dwars door de grote plassen heen en finishte met de andere AtH-meisjes in het zicht als 24e.

Bij de  jongens pupillen A 2e jaars hadden we eveneens 4 deelnemers aan de start; Dinand, Jeroen, Timo en Thijmen. Misschien wel door de goede resultaten in de Limbra-crossen, viel het resultaat bij ons groepje jongens een beetje tegen. Of kwam het door de rommelige voorbereiding van sommigen? We zullen het nooit weten. Wat wel vrij snel duidelijk werd, was dat de jongens de snelle start duidelijk onderschat hadden en dus vanuit de achterhoede aan de cross moesten beginnen. En dan wordt de Tilburgse modder wel erg zwaar. Dinand was de eerste die de aanval op de grote groep voor hem inzette, terwijl Jeroen’s reactie daarop vrij laat kwam. Ook in de tweede ronde bleef Dinand de voorste in het AtH-blauw om uiteindelijk als 12e te finishen. Jeroen eindigde 6 tellen later als 13e. Timo moest, ondanks een goede eindsprint, nog twee jongens voor zich dulden om als 16e zijn wedstrijd te beëindigen. Thijmen had deze keer een goede aansluiting bij de andere drie, maar liet in de tweede ronde wat liggen door teveel om te kijken waardoor het verschil wat groter werd. Hij finishte als 18e.

Junioren

Met name bij de junioren wordt de Warandeloop steeds sterker bezet. Zoals bekend leeft Bo wel naar dit soort crossen toe, dus met de motivatie zat het wel goed. Na wat gedrang bij de start kwam ze toch goed op gang en kon ze aanklampen bij de kopgroep. De doorgaans oppermachtige Belgische tweeling vooraan sloopte de kopgroep volledig waarna het veld uiteen viel. Hierdoor kwamen de deelnemers bijna allemaal alleen te lopen, gelukkig bleef Bo goed doorbijten en leek het erop dat ze 6e werd. In de eindsprint werd ze verslagen waardoor ze op plaats 7 de finish passeerde. Een keurige notering in dit sterke veld waarin Bo bovendien als 3e Nederlandse eindigde.

Rion en Ian gingen zij-aan-zij van start voor drie rondes. In de tweede ronde vond Ian dat er meer in zat en langzaam liep hij bij Rion weg. Ian had zich zichtbaar niet overschat, want in de derde ronde werd het onderlinge verschil steeds groter en haalde hij ook nog een andere deelnemer terug. Ian finishte daarmee als 38e en Rion eindigde deze modderige cross als 40e.

Ook Mike had zeer snelle tegenstanders aan de start. Na het startschot sprintte hij goed met de groep mee, maar eenmaal in het bos verloor hij aansluiting bij de kopgroep en  kwam hij in een tweede groep daar achter. In de daarop volgende rondes veranderde eigenlijk weinig aan die situatie, al viel die groep wel wat uit elkaar. Mike kon echter te weinig aanzetten om nog verschillen te maken, maar met een prima 16e plaats kan hij tevreden zijn.

Alsof de tegenstand in de andere categorieën nog niet sterk genoeg was, moest ook Thijs direct vanaf de start aan de bak. Al snel scheidde een groep zich af met daarin de nationale C-juniorentop. In het veld direct daar achter ontstond een felle onderlinge strijd om telkens een plaatsje te kunnen wisselen. In eerste instantie leek Thijs het moeilijk te hebben in deze strijd maar na 5 rondes bleek Thijs nog een indrukwekkende eindsprint in huis te hebben. Voor de toeschouwers leek deze eindsprint onvoldoende om nog een plekje terug te winnen, maar eenmaal op de streep klopte Thijs zijn tegenstander alsnog waardoor hij knap 9e werd (8e Nederlander).

Estafette

Na alle jeugdraces mag in Tilburg de jeugd nogmaals de spikes aantrekken. Met de cross-estafette (4 x 600 meter) heeft de organisatie een erg leuk onderdeel op het programma staan. Bij de pupillen B/C konden Jorg, Sofie, Veerle en Tim van start in een veld met voornamelijk B-pupillen. Het AtH-team bevatte slechts één B-pupil en zelfs ’n mini-pupil. De strijd was er niet minder om, want gestart werd met onze ‘podiumlopers’ Jorg en Sofie. Zij wisten zich goed staande te houden tegen de snelle B-pupillen, Sofie wisselde als 3e. Veerle wist deze 3e positie nog net vast te houden, om het stokje aan Tim over te kunnen geven. Tim, als laatste loper, kon direct naar de finish en liep daardoor zo’n 500 meter. Met twee B-pupillen direct achter zich, was wel duidelijk dat hij dit niet ging vasthouden. Toch beet hij goed door en kwam net tekort om vierde te worden. Het jonge team wist zich dus kranig te weren met een 5e plek.

Bij de estafette van de A-pupillen stonden twee AtH-teams aan de start, een team jongens (Timo, Dinand, Jeroen en Thijmen) en een team meisjes (Claire, Maebh, Marta en Sanne). Timo startte hard voor zijn 600 meter, hij bracht het stokje als 5e terug en gaf het door aan Dinand. Hij wist het verschil niet te maken, maar verloor ook zeker geen terrein. Een goede uitgangspositie voor Jeroen, want geef Jeroen een estafettestokje in zijn hand en hij is niet meer te houden. Ondanks de flinke verschillen tussen de teams, wist Jeroen nog terrein te winnen. Hij stuurde slotloper Thijmen als 4e op pad, een positie die Thijmen op dit kleine rondje niet meer weggaf. Een keurige 4e plaats dus, voor het jongensteam. De meisjes liepen in dezelfde wedstrijd naar plaats 14. Met vier eerstejaars A-pupillen met recht een jonge ploeg, die zich prima weerde in het snelle veld. Claire wisselde in een grote groep op Maebh, die haar sprintsnelheid net geen 600 meter kan benutten. Toch werd de aansluiting met de grote groep behouden, zodat Marta vooral vooruit kon kijken. Zo liep je nog nooit een cross, en zo loop je er in feite twee op één dag. De 600m-ronde ging Marta prima af, Sanne sloot de estafette af. Voor Sanne zo’n 500 meter tot aan de eindstreep, waarbij ze net voor de finish nog twee teams van thuisvereniging Attila voor moest laten gaan. Een prima 14e team en vooral een leuke cross-estafette voor dit team.

Als laatste liepen Bo, Mike en Thijs bij de CD-junioren ook 4 x 600 meter. Zij deden mee in het team van RTC regio 14, waarmee Bo in een meisjesteam 3e werd en Thijs 3e bij de C-junioren. Ook bij deze sterk bezette Warandeloop werden dus diverse successen behaald, met de medaille van Jorg en overwinning van Sofie als absolute hoogtepunten.

Geef een reactie