Merel, Sarah, Sophie en Dex winnen de cross-estafette U12 tijdens de Warandeloop.

Het laatste weekend van november staat bij de cross-liefhebber in het teken van de Internationale Warandeloop in Tilburg, de grootste cross van de Benelux. Op zaterdag vinden de wedstrijden van de jongste jeugd plaats, zondag vanaf U18. Door de vele regen van de afgelopen weken was het start- en finishgebied op zaterdag erg modderig, zondag lag het parcours er een stuk droger bij.

Zaterdag

Jongste pupillen

Elias en Storm gingen bij de jongste groep van start voor 1 ronde van 560 meter. Het ging meteen hard vanaf de start. Storm sloot bij Elias aan. Halverwege versnelde Elias waardoor hij een paar plaatsen opschoof: Elias 7 en Storm 10.

Sophie wint brons meisjes U12

Vijf AtH-meisjes onder de 46 deelneemsters bij de U12 aan de start voor 2 ronden, 1120 meter. Al vrij snel in de wedstrijd liepen Sophie, Sarah en Merel vooraan mee. Sophie liep op plaats 3 met een jagende Sarah achter haar. Merel schoof tijdens de wedstrijd door naar een zesde plaats. De derde plaats van Sophie kwam geen moment in gevaar: brons voor Sophie. Maar daarnaast ook hele goede prestaties van Sarah 4e en Merel 6e. Eerstejaars Lente liep een stukje achter dit geweld. Onder flinke aanmoedigingen passeerde ze in de laatste 150 meter nog een groep van zes en na de laatste bocht nog twee meisjes, resultaat 26e. Daarachter liep een, zoals altijd, strijdende Daphne. Ook zij kon op het laatste stuk nog een meisje voorbij: 36e.

Jongens U12

Ook hier ging het meteen erg hard. Dex moest hard werken om vooraan mee te kunnen. Het werd een beetje stuivertje wisselen om plek acht tot tien. Dex finishte als negende in dezelfde tijd als de achtste loper. Raven kreeg het in de tweede ronde erg zwaar. Het feit dat hij een paar dagen flink ziek was geweest was daar debet aan: 44e. Toch bleven er nog 30 jongens achter hem.

Tim presteert boven verwachting U16

2800 meter verdeeld over 5 ronden voor Tim bij de U16. Tot ieders verrassing kwam Tim eerder de eerste bocht om dan verwacht. Bovendien kon hij goed door blijven gaan. Er volgde een moeilijke zware vierde ronde waarin hij wat terrein verloor. Maar hij herpakte zich in ronde vijf. Met een nog felle eindsprint kwam hij als 15e over de finish. Een hele mooie prestatie van Tim: “Ik denk dat ik in mijn eindsprint een PR op de 100m heb gelopen”.

Goud voor estafetteteam

Vooraf leek een podiumplaats voor het eerste estafetteteam een mogelijkheid, zeker gezien de klasseringen in de individuele wedstrijd. 4 x 560 meter: Sophie ging van start en kreeg een “twee koppen grotere jongen” van Sprint Breda achter haar aan. Toch sloeg Sophie al een behoorlijk gat en wisselde ruim als eerste met Merel. Merel liep zelfverzekerd een hoog tempo. Het verschil met de andere teams werd groter en groter. Sarah kreeg het stokje van Merel met een bijna niet meer te overbruggen voorsprong. Ook bij Sarah werd de voorsprong op de rest alleen maar groter. Het werd voor Dex als slotloper een makkie om de overwinning veilig te stellen. Maar liefst 34 seconden bedroeg de voorsprong op het team van het Belgische Duffel dat als tweede eindigde. Voor het tweede team ging Raven van start als startloper, ook in deze wedstrijd bleek dat hij nog niet helemaal hersteld was. Raven wisselde op Lente die de 10e positie veilig stelde. Het stokje ging naar Daphne, ook zij kon de positie behouden. Daphne wisselde met Elias (nog U9) die het stokje als tiende over de finish bracht.

Zondag

U18, Abel kon goed begin niet vasthouden

Het wedstrijdprogramma op zondag begon met de mannen U18: Abel en Jorg, 4300m, 1 kleine en 2 grote ronden. Abel kwam in een groepje te lopen waarin hij rond plek 12 tot 15 schommelde. Het kon nog alle kanten op totdat hij in de laatste grote ronde veel plekken begon te verliezen. Abel kwam als 27e over de finish. Daarachter was het al snel duidelijk dat Jorg nog niet helemaal opgeknapt was van zijn ziek zijn. Ondanks het advies te stoppen, liep Jorg de cross wel uit, 53e.

U20, zware cross voor Sanne

Sanne kreeg dezelfde afstand voorgeschoteld. Ze wilde graag meedoen aan deze grote wedstrijd. Door de deelname van de nationale top waren er geen hoge verwachtingen. Gaandeweg de wedstrijd kreeg Sanne het zwaarder maar opgeven is geen optie voor Sanne.

Mike weert zich in de korte cross

Slechts 1 ronde, 1875 meter telde de korte cross. Die wilde Mike wel proberen. Van tevoren was  gewaarschuwd voor het hoge tempo wat van start af aan gelopen zou worden. Maar Mike weerde zich goed. Als 44e passeerde hij de finishlijn, dat had Mike van tevoren niet verwacht.