Dex en Sophie sprinten allebei naar de overwinning

Dex en Sophie sprinten allebei naar de overwinning

Het was een spannend weekend voor de AtH-jeugd. Op zondag, na anderhalf jaar, de eerste crosswedstrijd, voorafgegaan door de traditionele Halloweentocht op zaterdagavond. Voor deze tocht werd de jeugd het Stiphoutse bos in- en opgejaagd. De debutanten aan deze tocht kregen tips van de deelnemers van vorige edities. Maar ook hen wachten diverse verrassingen. Wat vloog daar over het pad? Zat daar iemand tegen een boom of was die niet echt? Wat deed die stoel midden op het pad? Het lukte Daan niet alleen deelnemers maar ook begeleiders de stuipen op het lijf te jagen. Na afloop voerden de stoere verhalen natuurlijk de boventoon in “d’n Til”.

Op zondag wachtte sinds lange tijd de eerste cross. Bij de IJzeren Mancross in Weert werd zoals altijd de Limbra-competitie afgetrapt. Voor alle debutanten maar ook voor alle “oudgedienden” een spannende gebeurtenis. Het eerste startschot voor AtH vandaag was voor de mannen korte cross en jongens junioren AB. Het blijft jammer dat er geen categorie-aanduiding op het startnummer staat. Je kijkt naar een wedstrijd die niet te volgen is. Ruud, Mike (A) en Timo (B) stonden aan de start voor een afstand van 4315 meter. Ruud was 24 seconden sneller dan 2 jaar geleden. Mike liep een prima wedstrijd, hij had maar liefst anderhalve minuut minder nodig dan in 2019. Voor Timo, dit jaar B-junior, een aanmerkelijk langere afstand dan voorheen bij de C-junioren. Hij liet zien deze afstand makkelijk aan te kunnen. Op een keurige vierde plaats kwam hij over de finish. Hiermee is de eerste houten medaille van het seizoen voor Timo. Voor de nieuwkomers: in Duitsland bestaat de uitdrukking dat je een Holzmedaille wint als je 4e wordt. Dat bracht enkelen binnen AtH op het idee om deze medaille ook echt fysiek in het leven te roepen. Ook voor B-juniore Sanne een langere afstand dan voorheen. Daar keek Sanne al jaren naar uit. Maar door wat trainingsafstand viel het haar zwaar. Met haar 5e plaats wist ze de schade beperkt te houden.

Na een korte pauze begon het programma van de jongere juniorencategorieën. 2900 meter, 2 ronden voor Abel en Jorg bij de jongens C. Al vrij snel lagen er twee jongens los: Trommelen uit Maastricht op de voet gevolgd door Abel, kort daarachter liep Jorg. Abel bleef zijn concurrent volgen en leek het heel makkelijk te hebben. Dat was ook, halverwege de tweede ronde gooide hij het tempo omhoog en liep van Trommelen weg. Met een voorsprong van 23 seconden kwam hij afgetekend als winnaar over de finish. Daarachter liep eerstejaars Jorg nog steeds op een derde plaats ver voor de rest. Hij liet zien, naast een sprint ook de langere afstand goed aan te kunnen. Jorg liep onbedreigd naar de derde plaats en mocht Abel flankeren op het erepodium. Net als Jorg was ook Sofie (5e) overgegaan naar een hogere leeftijdscategorie. Zij kreeg 2215 m voor de voeten. Een kleine en een grote ronde. Ze moest vandaag veel toegeven op de concurrentie van voorgaande jaren. 

De jongens D liepen dezelfde afstand als Sofie. Na het kleine rondje was Tim de eerste AtH-er die doorkwam op de 15e plaats met Kevin daar kort achter. Adam liep op plaats 25. In de grote ronde bleef Tim hard werken en schoof vier plaatsen op, bijna in de top tien. Voor Kevin (22) was het aanvangstempo te hoog en moest wat terrein prijsgeven. Adam (28) zag zijn clubgenoot terug vallen maar kon hem niet meer achterhalen. Voor Lieve (meisjes D) een grote ronde van 1495 meter. Bij het verlaten van het startterrein voerde ze mede het veld aan. Bij het indraaien van de laatste lus liep ze op kop en had een kleine voorsprong op van der Velden uit Venlo. Op weg naar de finish wist ze haar voorsprong te vergroten waardoor ze onbedreigd als winnares de finishlijn kon passeren. Ondertussen waren de pupillen gearriveerd die na een korte pauze van start gingen.

Pupillen

De A- en B-pupillen liepen 2 ronden (1145 m) en de jongere pupillen 1 ronde van 800 m. Op Aron, Dex, Marcus, Nina en Sarah na maakten ze allemaal hun debuut. Bij de jongens pupillen A stonden 42 jongens aan de start. Aron (9e) wist er een top tien klassering uit te slepen, hij was 10 seconden sneller dan in 2019. Marcus (40e) viel in het tweede rondje ver terug. Hij kan veel beter dan hij vandaag liet zien. Bij de even oude meisjes zagen we Isra en Nina tussen de 47 deelneemsters. Nina liep bij het ingaan van het bos halverwege het veld, kort daarachter Isra. Het verschil werd groter in het tweede rondje: Nina werd 27e, Isra 42e. De B-pupillen jongens en meisjes gingen tegelijk van start. Voor Dex was het een weerzien, hij was gebrand om zijn succes van het laatste cross-seizoen voort te zetten. Sarah heeft eerder aan een cross meegedaan, voor Emme en Sophie was het helemaal nieuw. Dat weerhield Sophie er niet van om keihard te starten. Als eerste verliet ze het startterrein, gevolgd door Dex. Ze hadden al een kleine voorsprong op de rest maar gingen natuurlijk veel te hard. Bij de doorkomst was de situatie niet veranderd. Met alleen nog het rechte pad in het bos en het finishstuk was de voorsprong van Sophie op het tweede meisje erg groot, haar kon de zege niet meer ontgaan. Maar liepen de nummers 2 en 3 bij de jongens in op Dex. Toen dat naar Dex geroepen werd, zette Dex een tandje bij. Sophie ging nog steeds aan de leiding, Dex liep op haar in. Hij haalde haar uiteindelijk in maar dat liet Sophie niet gebeuren. Met een laatste krachtsinspanning kwam ze net voor Dex over de finish. Beiden hadden gewonnen. Achter dit geweld liep ook Sarah een hele goede wedstrijd. Ze hield haar positie goed vast, passeerde als zesde meisje de eindstreep. Emme was te hard van start gegaan waardoor het tweede rondje erg zwaar werd, ze finishte als 14e.

De linten werden verhangen voor het rondje van 800 meter. De jongens en meisjes pupillen C en mini liepen allemaal samen. Net als bij de oudere junioren was ook deze wedstrijd zonder een categorie-aanduiding op het startnummer niet te volgen. Bij de jongens pupillen C leek Jamez een beetje overdonderd, hij finishte als 10e. Na de start van deze groep, 35 kinderen, liepen Lente en Noor vrij voorin. Lente liep onbedreigd naar een tweede plaats. Noor had het hoge aanvangstempo goed volgehouden, ze kwam na Lente als derde over de finish. Bij de jongste pupillen genoot Selin het meest. Ondanks dat ze tijdens de wedstrijd naar haar publiek zwaaide kwam ze toch als vierde over de finish en krijgt ook zij een houten medaille. Kai genoot volop bij de jongens. Nadat hij als vijfde gefinisht was, liet hij weten dat hij “het echt heel erg leuk vond”. De nog jongere Elias (5) kwam stralend als zevende over de eindstreep.

Allemaal gewapend met een herinneringsmedaille werd er richting het klimrek gesprint. Natuurlijk werd de dag in Weert afgesloten met de traditionele groepsfoto op het inmiddels bekende klimrek. De uitslagen vind je hier.