Jordi zet een nieuw clubrecord neer in Lokeren (11.56)

Deze zondag waren op twee locaties in België de blauwe AtH-tenues te aanschouwen. Terwijl de jeugd naar Lommel afreisde, liep ook in Lokeren de temperatuur hoog op. Hier vond de 4e wedstrijd uit het fameuze Flanders Cup-circuit plaats. De goede sfeer, het sterke deelnemersveld, prima weersomstandigheden en blauwe Mondo-baan zorgden voor de nodige motivatie bij Jordi en Mike. Beiden namen deel aan de sterk bezette 100m en 200m. In de Flanders Cup betekent sterk bezet dat de winnaar op de 100 meter 10.39 loopt en uiteindelijk 5 series onder de 11 seconden duiken. Jordi had zijn eigen doel gesteld, namelijk het clubrecord van 11.72 van Dirk Aarts. Vanuit het startblok werd het een inhaalrace om de sneller gestarte tegenstanders in te halen. De wind was hem gunstig gezind én hij kwam nagenoeg gelijk met de rest over de finish. Op de klok verscheen een razendsnelle 11.56 seconden waarbij de finishfoto uitwees dat Jordi de serie op de valreep wist te winnen en het clubrecord dus fors aanscherpte. Mike benutte de perfecte omstandigheden in zijn serie ook uitstekend. Met zijn tegenstanders mee sprintend kwam hij al na 12,49 seconden over de streep, een verbetering van zijn pr van bijna een halve seconde. Anderhalf uur later mochten beiden weer de startblokken in voor 200 meter. Jordi keek bij het uitkomen van de bocht (net als in Kerkrade) tegen een flinke achterstand aan. De gehoopte versnelling werd ditmaal flink gehinderd door de tegenwind waardoor hij wel wat posities kon opschuiven, maar geen nieuw pr kon noteren. Met 24.20 zat hij opnieuw rond de 24 sec-grens. Mike trof wel weer perfecte windcondities en moest flink aan de bak om de latere serie-winnaar in het vizier te houden. Dit lukte slechts ten dele, maar de vermoeidheid in de laatste meters verraadde al dat hij echt alles had gegeven. Maar de uitslag sprak helemaal boekdelen: 25,36 seconden had hij van tevoren echt niet verwacht en betekende een pr van 0,8 seconde en slechts een fractie van het clubrecord JJB 200m. Een onvoorstelbaar succesvolle sprintmiddag in Lokeren dus.

Kort hierna maakte Niels deel uit van 12 series 800 meter. Niet van plan de fout van afgelopen vrijdag in Utrecht (te voorzichtig openen) te herhalen, nestelde hij zich na 100 meter direct achter de haas. Op aandringen van Niels versnelde deze nog extra ten opzichte van de geplande opening. Een eerste volle ronde in 57″ zorgde voor een perfecte uitgangspositie. Nadat de haas uitstapte resteerden nog 300 meter waarin Niels, anders dan eerder in het seizoen, verrassend goed kon doortrekken. Tot 700 meter waren alle ingrediënten aanwezig voor een dik pr, maar op het laatste rechte eind sloeg de vermoeidheid helaas net te hard toe. Dit bracht een tijd van 1:59,95 op de klokken, net boven zijn pr en het clubrecord maar wel opnieuw onder de 2 minuten-grens. Na deze succesvolle wedstrijd, waarin Jordi en Mike hun Flanders Cup-debuut maakten, werd samen met de meegereisde Timo uitgelopen en nog nagenoten van de eigen prestaties én van de topatletiek in het hoofdprogramma. De uitslagen vind je hier.

Iets dichter bij huis, maar nog wel in België, grossierde ook de jeugd in PR’s. Bij sprint, ver en de lange looponderdelen moest er met een extra tegenstander afgerekend worden: een keiharde wind. Deze zorgde aan de rand van de baan wel voor verkoeling. Zowel de D-junioren als de pupillen hadden losse onderdelen op het programma in Lommel. D-juniore Sanne opende met discus die ze 4 cm verder wierp dan haar PR. Met deze 14.98 scherpte ze haar eigen clubrecord aan. Daarna verbeterde ze ook haar PR op de 80m met 0.18 sec. Met een stralend gezicht kwam ze terug van het kogelstoten. Hierbij ging ze voor het eerst over de 7 metergrens: 7.10, 33 cm verder dan haar PR. Op de 1000m moest Sanne in het begin alle zeilen bijzetten om bij de groep te komen. Helaas lukte dat niet en moest ze drie keer alleen tegen de wind in. Toch een prima tijd voor Sanne na al drie onderdelen met PR’s in de felle zon afgesloten te hebben.

Tweedejaars A-pupil Jorg moest lang wachten voor zijn eerste onderdeel begon. Bij ver, vanaf de balk gemeten, kwam hij tot 4.09 en een zilveren medaille. Hij leek hiermee niet helemaal tevreden maar gezien de tegenwind is het een prima afstand. Zand uit de spikes en meteen door naar de 60m sprint. Met zijn “nieuwe startbloktechniek” was Jorg heel snel uit het blok. Na een fel gevecht met Siebe Bos uit Herentals in de baan naast hem, kwam Jorg als eerste over de finish. De winnende tijd 8.90 is gezien de windkracht een van zijn betere tijden. Als afsluiting had Jorg voor de 1000 meter gekozen. Hij ging goed mee met de op de koploper achtervolgende groep. Na 400 meter kreeg hij te horen dat hij onder de 3.30 aan het lopen was (PR 3.34.50). Dat gaf Jorg vleugels. Zijn groepje viel uit elkaar maar Jorg ging met de eerste achtervolger mee. Toen hij weer kreeg te horen dat zijn tijd goed zat, schoof hij door naar plaats twee en maakte ook het laatste stuk goed af. Resultaat: 3.22.64 en nog een zilveren medaille erbij. Zou het aan de nieuwe spikes liggen, Jorg? Voor eerstejaars A-pupil Tim: “Ik wil vandaag PR’s halen”, was het bij zijn eerste onderdeel meteen raak. Voor het eerst sprong hij bij hoog over 90 cm, toch was hij ondanks een nieuw PR diep teleurgesteld. Zijn 3e poging op 95 cm wilde hij onderbreken maar zijn hand raakte de mat, en was het dus een poging. Zijn boosheid werd bij kogel omgezet in een tweede PR. Van 4.59 naar 5.36 is een grote verbetering. Op de 60m sprint zat er met de harde tegenwind geen PR in. Zijn laatste onderdeel, discuswerpen, was nieuw voor Tim. Tot ieders verbazing kwam de discus bij alle pogingen mooi platliggend de kooi uit, de verste afstand 11.55. Tim was met 3 PR’s ruim geslaagd in zijn opzet.

Het programma van de A-pupillen meisjes begon met hoog waaraan eerstejaars Lieve deelnam. Toen ze over 1 meter 15 sprong was ze blij dat ze haar PR van 1.12 verbeterde. Maar daarna ging ze ook nog heel gemakkelijk over 1.20, de 1.25 ging er maar nipt af. Met 1.20 neemt ze het clubrecord van Maebh van Dijk over. Na het hoogspringen kon ze meteen door naar het verspringen waar ze gezelschap kreeg van Anouk en Sofie. Anouk zat met haar afzet in de knoei, het lukte vandaag drie keer helemaal niet. Lieve en Sofie lieten allebei 3.84 (vanaf de balk) opmeten. Omdat de tweede  verste sprong van Lieve verder was dan die van Sofie kreeg Lieve de zilveren en Sofie de bronzen medaille omgehangen. Tevens betekende het voor Sofie nog een verbetering van haar PR met 3cm en 38 cm verder dan het PR van de balk af gemeten. Kort daarna mochten de drie het startblok in maar ook hier zagen we dat de wind de tijden behoorlijk drukte. Met de kogel lieten zowel Anouk + 8 als Sofie + 23 cm een nieuw PR opmeten. Op de afsluitende 1000 meter vertrok Anouk hard maar moest genoegen nemen met een plaats in het achtervolgende groepje op een alleen lopende koploopster. Voor de laatste bocht passeerde ze de tweede en derde loopsters en wist de aanvallen op het laatste rechte stuk van zich af te slaan. Op het podium kreeg ze de zilveren medaille omgehangen voor een, onder deze omstandigheden prima 3.30.06. Sofie raakte meteen na de start ingesloten waardoor ze buiten het kopgroepje viel. Daarachter moest ze drie keer alleen tegen de vervelende wind opboksen. Ondanks dat zette ook Sofie een keurige tijd op de klokken.

De BC-pupillen zijn in België samengevoegd bij de Benjamins. Dus was C-pupil Lieke een van de jongsten. Maar zusjes Esmee, mini-mini-pupil, was de allerjongste. Beiden sprongen op het eerste onderdeel verspringen naar een nieuw PR. In hun tweede wedstrijd sprong Esmee 3 cm en Lieke 20cm verder dan in hun eerste wedstrijd twee weken geleden. Meteen daarna door naar de 60m sprint, zowel Lieke als Esmee liepen net boven hun PR. Daarna weer meteen door naar balwerpen waar de bal van Lieke bijna 3 meter verder neerkwam dan vorige keer. Ook Esmee lukte het om haar PR met bijna 3 meter te verbeteren. De grootste verrassing kwam bij het technisch moeilijke hoogspringen. Esmee sprong over 70cm, Lieke deed daar nog een schepje bovenop: 80 cm! Op de 600m werd te hard vertrokken, ook Lieke ging te hard mee. Na 200m moest ze het tempo laten zakken. Haar eindtijd kan ze volgende keer met een rustigere start zeker verbeteren.

De uitslagen vind je hier.