Sofie sprint in België

Dat was de vraag die de starter stelde aan een pupil bij het Open Antwerps Criterium in Mol, nadat hij een valse start had gemaakt. Deze vraag kenmerkte de wedstrijd voor pupillen en D-junioren. Een relaxte sfeer maar wel volgens de strenge wedstrijdregels. Sofie (A-pupil) was klaar om van start te gaan op de 60m horden. Het onderdeel wat in Nederland pas vanaf de D-junioren wordt beoefend. Ze wilde graag onder haar beste tijd lopen wat haar ook leek te gaan lukken. Ze had een grote voorsprong op de andere meisjes in haar serie. Maar op de laatste horde ging het fout, Sofie viel en kwam met twee geschaafde knieën over de finish. Tot grote verrassing met een kleine verbetering van haar PR: 14.30. Gezien de tijd van de serie-winnares had Sofie onder de 13 seconden kunnen lopen. Bij het verspringen wordt in België bij A-pupillen vanaf de balk gemeten, waardoor de gesprongen afstand van Sofie zeker acceptabel is. Met geschaafde knieën, waarvan er eentje op de grond moet als je in het startblok zit, wilde Sofie zo snel mogelijk naar de finish op de 60m. Ze bood flinke tegenstand aan de Belgische meisjes wat een mooi nieuw PR opleverde van 9.43. Weer was de verrassing groot toen ze hoorde dat ze 0.01 seconde harder had gelopen dan het clubrecord van Maebh van Dijk. Daarna liet ze de kogel weer een stukje over de 5 meter landen.

Net als Sofie begon ook A-pupil Jorg met de horden waar hij graag een PR op wilde neerzetten. Zijn wedstrijd leek een herhaling van die van Sofie. Ook Jorg viel over de laatste horde en verloor daardoor veel tijd. Omdat hij er toch was deed hij ook mee aan kogelstoten waar hij zijn PR weer verbeterde. Op de 60m sprint wilde Jorg revanche voor afgelopen zondag waar hij in Soest op 0.002 seconde de bronzen medaille verloor. Vandaag ging het nek-aan-nek in zijn serie waarbij Bos uit Herentals net een fractie sneller was. Maar met een tweede plaats, goed voor een mooie Mollekesmedaille, in een nieuw PR van 8.80 was Jorg dik tevreden. Met het resultaat van zijn verspringen was Jorg minder tevreden, ook al leverde zijn 4.14 hem weer een zilveren medaille op.

Voor B-pupil Kevin stonden ook vier onderdelen op het programma, bij het verspringen bleef hij iets onder zijn PR. Het balwerpen daarentegen liet een enorme sprong voorwaarts zien: 21.87, een PR-verbetering van meer dan 5 meter. Met zijn hoge frequentie liep hij daarna op de 60m (in Nederland lopen B-pupillen 40m) naar een keurige 9.82, bijna anderhalve seconde sneller dan vorig jaar. Ook voor Kevin was er een mooie bronzen medaille op het podium voor deze prestatie. Voor hij die medaille in ontvangst nam noteerde hij ook bij hoog nog een nieuw PR. Tien centimeter er bovenop, 1.05 en nog een keer het podium op: ditmaal zilver.

De jongste categorie pupillen in België zijn de Benjamins: onze B en C-pupillen samen. In deze categorie namen drie AtH-meisjes het tegen de oudere meisjes op. Nina, als mini-pupil mag nog jaren in deze categorie meedoen. Maar dat geldt ook voor Lieke, C, die net als haar zusje Esmee, mini-mini-pupil, vandaag haar wedstrijddebuut maakte. Nina evenaarde bij hoog haar sprong van twee weken geleden: 0.85 cm. Op de 60m (lange) sprint verbeterde Nina het clubrecord van Sofie van Wouwe met bijna anderhalve seconde. Lieke maakte een prima wedstrijddebuut en liep naar een keurige tijd. De jongste van allemaal Esmee kwam kort daarna over de finish en zette haar eerste richttijd neer. Bij het verspringen kwam Nina dichtbij haar beste sprong. Lieke kwam met 2.20 ruim over de 2 meter maar ook Esmee sprong over de 2 metergrens. Bij het balwerpen hadden de meisjes onderling veel plezier. Mede dat, hielp Nina het clubrecord van Sofie van Wouwe te verbeteren met 46 cm tot 8 meter 99. Hiermee raakte Sofie vandaag 2 clubrecords kwijt aan Nina maar verbeterde ze zelf de clubrecords bij de A-pupillen op de 60m zonder en met horden. Ook bij het balwerpen lieten zowel Lieke als Esmee geldige pogingen zien die genoteerd zijn om volgende keer verbeterd te worden.

Vanuit Mol werd de reis voortgezet naar Vught waar Niels bij de Harry Schulting Games mocht starten op de 800m. De limiet om mee te mogen doen lag op 2 minuten waar hij net aan voldaan had. Taak was dus om met de snellere atleten de eerste 600 meter achteraan mee te gaan en dan maar zien. Tijdens de race voelde het al een stuk beter dan eerder dit seizoen wat resulteerde in een seizoensbeste 2.02.02.

Hemelvaartsdag werd met een tevreden terugblik op beide wedstrijden afgesloten. En Kevin zijn spreekbeurt gaat maandag, na vandaag, zeker lukken.
De uitslagen van Mol vind je hier, die uit Vught hier.